Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Реставрираха второ знаково сграфито пано във Велико Търново Монументалната творба е на Григор Спиридонов от 1974 година

Пожар обхвана три къщи в центъра на Габрово

Над 2 мил. протестиращи ще залеят утре Атина

Сградата на Община Стара Загора ще бъде санирана с европейски средства

Жесток побой заради неприличен жест на оживен булевард във Варна

Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

Пентагонът: Две трети от военните съоръжения в САЩ са застрашени от климатичните промени

Лиляна Павлова: Чрез европредседателството успяхме трайно да променим имиджа на България

Чрез Българското председателството на Съвета на ЕС успяхме да постигнем целта си – коренно и трайно да променим имиджа на страната ни. Бяхме заклеймени като корумпирана, бедна и неможеща държава, но показахме, че имаме потенциал и компетентност да бъдем балансьор, лидер, да отстояваме позиция по важните европейски теми. Това коментира министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред участниците в ХI Летен университет на МГЕРБ. Тя бе категорична, че положителните резултати са постигнати, въпреки множеството фалшиви новини, предшестващи председателството ни, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b02

„С манипулативни твърдения имаше опити да се внуши, че не можем да се справим с тази отговорна задача, че не сме на висотата на тази позиция”, припомни министърът в контекста на мотото на политическата академия – „Само истината, не на фалшивите новини”.

Лиляна Павлова посочи като огромна полза за страната ни и наложената от министър-председателя Бойко Борисов приоритетна тема за Западните Балкани. „За хората, живеещи в региона, беше важно да видят перспектива. Наред с икономическите ползи – преки и косвени, фонд от 10 млрд. гарантира инвестиции в свързаността на Балканите”, припомни Павлова в равносметката си за първите шест месеца на годината.

Тя изтъкна, че по време на председателството се е развил административен капацитет, който трябва да бъде привнесен като опит във всички национални секторни политики.

„Администрацията ни може да работи ефективно, важно е да бъде създаден добър механизъм да го прави. Имаме много подготвени хора, много експерти на всички нива”, убедена е Лиляна Павлова.

„Трябва да запазим енергията, капацитета и стимула, който показахме по време на председателството. Трябва да си вярваме повече, защото сме част от Европа и участваме равностойно в процесите. Когато имаме самочувствие и аргументи, можем да сме убедителни и да помогнем истината да надделее над фалшивите новини”, заяви пред младежите Павлова. По думите й неуважението към държавата и институциите е недопустимо за един политик, но и за всеки гражданин. „Защото държавата сме всички ние”, категорична бе тя.

Павлова отчете като постижение пресичането на практиката за онлайн пазаруване на български граждани през чужди държави.

„Доскоро, влизайки в онлайн сайтове, директно ни пренасочваха да пазаруваме през други държави. Това географско блокиране вече е преодоляно. И от 1 декември отпада окончателно. По идентичен начин бяха разрешени и проблемите с колетите. Приехме директива за колетните пратки. В образователен аспект бе запазена програма „Еразъм“, а бюджетът й – удвоен. Обърнахме тренда в съотношението при медийното отразяване в положителна посока. 120 медии отразяваха новините за председателството“, посочи министърът.

Лиляна Павлова коментира, че едва 1 % от българите, участвали в социологическо проучване, заявяват, че България не се е справила с председателството. „Имаме с какво да се гордеем. Равносметката е много добра“, изтъкна тя.

Лиляна Павлова сподели, че нито в Естония, нито в Австрия е видяла саботиране на европредседателството, както опитите, които бяха направени в България. „Бях в залата, когато Естония и Австрия представяха своите приоритети за европредседателството. И управляващи, и опозиция се подкрепяха в името на националния интерес“, разказа министърът.

Тя анонсира, че през септември в Залцбург предстои Среща на върха, на която ще присъства премиерът Бойко Борисов.

Лиляна Павлова сподели в отговор на поставените въпроси, че вече е спечелила 8 дела срещу фалшивите новини. „Невинаги можеш да си търсиш правата, битката е неравностойна, но вярвам, че с усилията си българският еврокомисар Мария Габриел ще допринесе да се създаде регламент срещу фалшивите новини”, заключи министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.