Лиляна Павлова: Чрез европредседателството успяхме трайно да променим имиджа на България

Чрез Българското председателството на Съвета на ЕС успяхме да постигнем целта си - коренно и трайно да променим имиджа на страната ни. Бяхме заклеймени като корумпирана, бедна и неможеща държава, но показахме, че имаме потенциал и компетентност да бъдем балансьор, лидер, да отстояваме позиция по важните европейски теми. Това коментира министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред участниците в ХI Летен университет на МГЕРБ. Тя бе категорична, че положителните резултати са постигнати, въпреки множеството фалшиви новини, предшестващи председателството ни, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b02

„С манипулативни твърдения имаше опити да се внуши, че не можем да се справим с тази отговорна задача, че не сме на висотата на тази позиция”, припомни министърът в контекста на мотото на политическата академия - „Само истината, не на фалшивите новини”.

Лиляна Павлова посочи като огромна полза за страната ни и наложената от министър-председателя Бойко Борисов приоритетна тема за Западните Балкани. „За хората, живеещи в региона, беше важно да видят перспектива. Наред с икономическите ползи – преки и косвени, фонд от 10 млрд. гарантира инвестиции в свързаността на Балканите”, припомни Павлова в равносметката си за първите шест месеца на годината.

Тя изтъкна, че по време на председателството се е развил административен капацитет, който трябва да бъде привнесен като опит във всички национални секторни политики.

„Администрацията ни може да работи ефективно, важно е да бъде създаден добър механизъм да го прави. Имаме много подготвени хора, много експерти на всички нива”, убедена е Лиляна Павлова.

„Трябва да запазим енергията, капацитета и стимула, който показахме по време на председателството. Трябва да си вярваме повече, защото сме част от Европа и участваме равностойно в процесите. Когато имаме самочувствие и аргументи, можем да сме убедителни и да помогнем истината да надделее над фалшивите новини”, заяви пред младежите Павлова. По думите й неуважението към държавата и институциите е недопустимо за един политик, но и за всеки гражданин. „Защото държавата сме всички ние”, категорична бе тя.

Павлова отчете като постижение пресичането на практиката за онлайн пазаруване на български граждани през чужди държави.

„Доскоро, влизайки в онлайн сайтове, директно ни пренасочваха да пазаруваме през други държави. Това географско блокиране вече е преодоляно. И от 1 декември отпада окончателно. По идентичен начин бяха разрешени и проблемите с колетите. Приехме директива за колетните пратки. В образователен аспект бе запазена програма „Еразъм“, а бюджетът й – удвоен. Обърнахме тренда в съотношението при медийното отразяване в положителна посока. 120 медии отразяваха новините за председателството“, посочи министърът.

Лиляна Павлова коментира, че едва 1 % от българите, участвали в социологическо проучване, заявяват, че България не се е справила с председателството. „Имаме с какво да се гордеем. Равносметката е много добра“, изтъкна тя.

Лиляна Павлова сподели, че нито в Естония, нито в Австрия е видяла саботиране на европредседателството, както опитите, които бяха направени в България. „Бях в залата, когато Естония и Австрия представяха своите приоритети за европредседателството. И управляващи, и опозиция се подкрепяха в името на националния интерес“, разказа министърът.

Тя анонсира, че през септември в Залцбург предстои Среща на върха, на която ще присъства премиерът Бойко Борисов.

Лиляна Павлова сподели в отговор на поставените въпроси, че вече е спечелила 8 дела срещу фалшивите новини. „Невинаги можеш да си търсиш правата, битката е неравностойна, но вярвам, че с усилията си българският еврокомисар Мария Габриел ще допринесе да се създаде регламент срещу фалшивите новини”, заключи министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика