И днес ще вали

На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Лиляна Павлова: 10-те години в ЕС ни промениха много

Снимка: Архив

Сигурността в Европа е въпрос на дневен ред, в наши ръце е да отстоим България като външна граница на ЕС. Това каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова в Дома на Европа.

„България винаги е била част от Европа, не само географски, но културно и исторически“, заяви тя и уточни, че в наши ръце е това да изберем какво бъдеще искаме за Европа.

„10-те години на членство в ЕС ни дадоха много, промениха ни много“, коментира Лиляна Павлова. „България е различна, имаме възможност да пътуваме и да работим свободно“, допълни тя.

„Трябва ни единна политика, единство в решенията, от гледна точка на миграционния натиск, на ситуацията в Македония, предвид вълните, които се задават пред нас“, посочи министърът.

„Разединението в Европа е факт, след решението на Великобритания за излизане от ЕС има вълна на национализъм“, обясни Лиляна Павлова. „Оптимист съм и след избора на Франция на президента Макрон като стъпка в посока на това да преодолеем евроскептицизма, както и крайния национализъм“, каза още тя.

Утре ще знаем името на българския еврокомисар, каза още министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. По повод председателството на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова коментира: „Правителството осъзнава важността на Председателството и това да направим добра подготовка“.

„За нас е важно срещите да бъдат подготвени като осигурим сигурност и комфорт“, посочи министърът и уточни, че в България ще бъдат проведени над 300 срещи, на различно ниво.

„За мен ще е важно да покажем всичко това, с което България не е известна“, заяви Лиляна Павлова. „Като най-бедната страна в Европа, да покажем неразкритото, непознатото, това с което можем да се гордеем“, допълни тя.

Според нея усещането в Европа е, че България е малка страна и от нея нищо не зависи. „Ние сме пълноправен член и трябва да докажем, че не сме тази малка държава, от която нищо не зависи, освен това не сме малки“, посочи Лиляна Павлова. „Трябва да бъдем достойни европейци, не само в Деня на Европа, с гордо вдигнати глави, защото имаме с какво да се гордеем“, каза още министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.