Лиляна Павловa: 80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на данните си

Снимки: Пламен Стоименов

80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на данните си и трябва да направим необходимото да им дадем увереност. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павловa по време на експертна конференция по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни - General Data Protection Regulation (GDPR).

Според нея с регламента, освен на потребителите, ще се даде и спокойствие на бизнеса, а стартиращите компании ще могат да оперират спокойно в една добра регулаторна среда на единния пазар. Министър Павлова отчете, че освен ролята на потребителите и на компаниите, е важна ролята на институциите и администрацията.

Тя определи дискусията за регламента за личните данни като "навременна и фокусирана". „Защитата на данните като регламент е тясно свързан с един от най-тежките законодателни пакети. Това е регламента за защита на електронните данни. Това е един регламент, по който дебатите вървят доста време“, каза Павлова.

Според нея форуми като днешния допринасят да се дадат предложения за връзката между двата регламента. „Защо е важно не само връзката между двата регламента, но и като цяло защитата на данните. Казваме, че в Европа няма достатъчно стартъп компании и иновативни – има. Факт е, че в момента, в който те се разраснат, се преместват в САЩ. Един от най-известните примери е Skype. Защо не можем да ги задържим? От една страна липсата на регулаторна рамка, която да им позволи да се развиват свободно и от друга това е доверието, или недоверието на потребителите дали техните лични данни са добре защитени“, коментира министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България