Линдзи Хойл е новият председател на Камарата на общините в британския парламент

Снимка: Уикипедия

Депутатът от Лейбъристката партия сър Линдзи Хойл бе избран за нов председател на Камарата на общините. Това стана след четири кръга на гласувания, информира БНР.

Процедурата за избора по принцип е дълга и изтощителна. От общо 7 кандидати след първото гласуване никой не получи необходимото мнозинство от 50 процента плюс един глас. Макар и във всички кръгове до последния сър Линдзи Хойл да водеше, той така и не успя да получи необходимото мнозинство. Преди третия кръг обаче доброволно се оттегли така наречената „майка на парламента“ Хариет Харман и при последвалото гласуване отпадна единственият кандидат на консерваторите Елионор Леинг. В историята на Камарата на общините само веднъж жена е била председател.

И така преди последния кръг останаха двама мъже - сър Линдзи Хойл и Крис Брайънт. И двамата от Лейбъристката партия. С 325 гласа от 540 гласувани бе избран сър Линдзи Хойл. Новият председател на Камарата на общините е член на парламента от 1997 година. Сър Линдзи Хойл бе един от заместниците на напусналия поста Джон Бъркоу след 10-годишна служба. Поемайки поста Хойл заяви, че Камарата на общините ще се промени, но за добро, и че „респект и толерантност“ са думите, които ще съпътстват работата й в бъдеще. Поздравления към новия председател отправи и премиерът Борис Джонсън и лидерът на опозицията Джеръми Корбин, дошли специално за края на церемонията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа