„Литературни маршрути“ сред природата разказват за популярни писатели

Безплатни събития на Витоша и в софийски квартали

Събитията са безплатни и без предварително записване

Популярните инициативи “Литературни маршрути” за творчеството на Дора Габе и литературни разходки на Витоша и в “Младост” ще има отново през този месец юли.

Събитията са безплатни и се провеждат без предварително записване, уточняват от екипа.

Турове из емблематични места за града се организират за поредна година.

На 3 юли Катя Зографова ще води литературен маршрут за Дора Габе с начална точка столичния площад “Райко Даскалов” от 18:30 часа. Маршрутът ще мине през места, на които е живяла българската поетеса, писателка и преводачка Дора Габе, ще се разкажат истории за сътрудничествата и приятелските ѝ връзки с европейски писатели и култури. Ще стане дума за времето, в което е била заместник-председател на българския ПЕН-клуб, за първото място в София, на което е живяла и за мястото, на което живее със съпруга си проф. Боян Пенев, както и за своеобразния литературен салон, който семейството е поддържало, отбелязват организаторите.

За 6 юли е предвидено събитието “Огромен син камък”? Научнофантастична разходка на Витоша”. Литературният маршрут е с автори и водещи антропологът Константин Георгиев и филологът Александър Попов от колектива “Космотехника”.

Събитието “В кухнята на писането. Разговор за творческия процес” ще се състои на 10 юли с автор и водещ Албена Тодорова. По време на събитието Тодорова ще разкаже за любовта си към градовете, ще чете свои и чужди текстове, ще сподели за процеса си около написването на “Откакто те няма” и ще ни разходи из любимите си софийски улици. Началната точка на маршрута е пред Министерство на земеделието и храните.

На 13 юли ще се проведе “Омагьосващи висини: литературно-философски траектории на планината”. Автор и водещ на литературния маршрут е Тодор П. Тодоров и започва от хижа “Алеко”, Витоша. “Маршрутът ще тръгне по високопланинските “места” във философията и литературата. Ще обходи вертикалните сюжети и движения от библейските висини, през Платон, Средновековието, възвишеното и омагьосващо диаболичното на романтизма, до “Вълшебната планина” на Томас Ман и “Емпузион” на Олга Токарчук”, разказва авторът на литературния маршрут Тодор П. Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура