Литографии от Ватикана и шедьоври от Ренесанса в Дома на етносите в Пловдив

Оригинални литографии от Ватикана, на които са изобразени Възкресение Христово и свадата между Ромул и Рем, са сред най-ценните експонати в Дома на етносите в Пловдив.

Литографиите са рисувани върху камък, датират от началото на 19-и век и са подредени в изложба с творби от частната колекция на известния ценител на изкуството, бизнесмен и представител на италианската общност в Пловдив Давиде Кристиано.

Сред останалите творби, изложени в Ретро залата в Дома на етносите в Пловдив, могат да се видят платна, датиращи от 17-и и 18-и век на неизвестни автори от Англия, Холандия и Италия. Сред тях е и картина, изобразяваща мъчението на Иисус Христос, рисувана върху старинна мебел, портрет на Богородица, живописни платна от школата на Рубенс от 16-и век и изображения на апостолите Петър и Павел от 17-и век.

Пловдивчани ще могат да разгледат до 22 март тези шедьоври на изобразителното изкуство заедно с творбите на знаменити български художници. В арт залата на Дома на етносите могат да се видят и оригинални картини и рисунки на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Киров-ДиКиро, Димитър Казаков-Нерон, Ангел Василев, както и карикатури на Илия Бешков.

Давиде Кристиано предостави 33 оригинални творби на големите творци oт личната си колекция за експозицията, която е отворена всеки делничен ден от 11 до 17 ч. Изложбата се организира в подкрепа на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства