Лихвите по държавния дълг нараснаха два пъти

На проведения в понеделник аукцион общият размер на подадените поръчки е 599,1 млн. лв., или само 1,2 пъти повече от предложените ДЦК.

Пласираха ценни книжа при доходност от 1,33%

Плащаме 2,44 млрд. лв. стари задължения

Лихвите по държавния дълг на страната нараснаха над два пъти. В понеделник, 21 март 2022 г., Министерството на финансите пласира нов държавен дълг в размер на 500 млн. лв. при средна годишна доходност от 1,33%, съобщиха от ведомството на Асен Василев.

На проведения в понеделник аукцион беше преотвори емисия 7,5-годишни левови държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж на 24 май 2029 г. Книжа за 500 млн. лв. от същата емисия бяха пласирани и на 22 ноември миналата година. Но тогава постигнатата средна доходност на проведения аукцион беше 0,49%. Оказва се, че сега инвеститорите са поискали 2,7 пъти по-голяма доходност, за да финансират правителството.

Основната причина за това е спешната нужда на Министерството на финансите от пари. На 26 март трябва да бъдат изплатени 1,25 млрд. евро (2,4 млрд. лв.) по стара емисия еврооблигации на международните пазари.

Набирането на необходимите за целта средства буквално няколко дни по-рано поставя инвеститорите в по-изгодна позиция да искат по-висока доходност за парите си. Освен плащанията по стари задължения, в бюджета за 2022 г. е планиран дефицит от 5,9 млрд. лв. и то преди войната в Украйна и свързаните с това допълнителни разходи. Още при приемането на бюджета за 2022 г. редица експерти предупредиха, че големият планиран дефицит ще доведе до увеличение на разходите за лихви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси