Личните вещи на Левски пристигнаха с подкрепата на ВМС

img_7210Благодарение на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев бяха транспортирани до Варна при тежките зимни условия личните вещи на Дякона. Това стана ясно на откритата за 3 март изложба „Докосване до Апостола“ във Военноморския музей.

"Носих ги като икона, като светиня", каза командирът на бойния ни флот. Личните вещи са от фонда на Националния военноисторически музей в София. Експозицията показва за първи път във Варна ножа на Васил Левски, който всъщност е бил щик към пушка „Снайдер”, която е била на въоръжение в армията на Османската империя. Той го е използвал по време на преходите си, предрешен като турско заптие. Изложено е още кръстчето му, което е закупено от неговия вуйчо от Божи гроб. Левски го получава, когато влиза в духовенството. Дълго след това обаче той продължава да го носи.

Кръстчето попада в музея чрез племенницата на Левски Мария Зидарова. Посетителите могат да видят и кичури от косата на Левски, запазени от майка му при второто му подстригване, когато решава да се отдаде на революционна дейност. Еспозицията ще бъде във Варна до 20 март. Входът на Военноморския музей е безплатен за посетители на 3 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България