Личните лекари против замяната на извинителната бележка с амбулаторен лист

Представянето на амбулаторен лист за извиняване на отсъствия в училище е незаконосъобразна мярка и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент. Това се казва в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по повод идеята на Министерството на образованието и науката отсъствията на учениците да се извиняват с амбулаторен лист.

Идеята на управляващите е да се премине към по-трудния за подправяне документ, за да се пресече практиката ученици да извиняват отсъствията си с несъществуващи заболявания.

Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти, посочват лекарите в становището си.

Те посочват, че в амбулаторния лист много често съдържат и придружаващи заболявания.

Всички свързани с дейностите в системата на здравеопазването правила, процедури и други се обсъждат, променят и въвеждат от и в съгласие между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации, се посочва още в позицията на сдружението, но се уточнява, че няма официална информация такава мярка да е обсъждана с институциите или с организациите.

/БТВ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование