Лиъм Нийсън - Суровият патриарх

На 68 години внушителният виртуоз на екшън естетиката Лиъм Нийсън продължава да снима зрелища и да раздава шамари по целия свят. Новото му актьорско предизвикателство „Памет“ го доведе в България. Страната ни вече е добре позната на стари бойни лъвове от Сталоун, през Брус Уилис, до Шварценегер. А Нийсън кацна в Бургас и въпреки маската и шапката с козирка веднага беше разпознат. 

Трудно е да объркаш епичен екранен екземпляр като Лиъм Нийсън – 193 сантиметра северноирландски мъжкар от старата школа. 

Тази световна звезда има едно  най-епичните кариерни развития в света на седмото изкуство. Той се прослави като основен драматичен изпълнител в сериозни исторически фрески, премина плавно на територията на поддържащите роли в епични приключенски и фентъзи мегапродукции, а преди повече от 10 години неочаквано дори и за него превзе на абордаж боледуващия екшън жанр и оттогава култивира образа на суров екранен алфа-мъжкар.

Наскоро спомена, че мисли да приключва с жанра на експлозиите, преследванията и тупалките, но милиони фенове се надяват да размисли.

Преходът от „Списъкът на Шиндлер” през „Небесно царство” до „Твърде лично” оформя впечатляваща професионална арка. Нийсън е един от малкото актьори в англоезичния свят, които са в състояние да се наложат като водещи екшън звезди след 55-годишна възраст. И да останат такива минимум до 69-ия си рожден ден, който за Лиъм предстои това лято.

„Да снимаш екшън и невероятно забавно. Преследванията, побоищата, каскадите, експлозиите – това е невероятен купон. Като детска игра за пораснали. Трябва да кажа, че се чувствам невероятен късметлия, че толкова много хора искат да участвам в техните екшън проекти, а и ми предлагат много пари. Никога не съм се взимал твърде сериозно като актьор. Не съм от онези изпълнители, които на всяка цена копнеят да играят Хамлет и Крал Лир“, откровен е Нийсън.

Като беше на 65, Лиъм попадна и в няколко класации за най-секси мъж. „Винаги се лаская, но никога не ги взимам насериозно. Не бих се определил като секс символ. На моите години смятам, че съм с изтекъл срок на годност в това отношение. От друга страна гледам да съм във форма, спортувам и нямам нищо против да попадам в такива класации. Със сигурност не протестирам. Секс символ на 65? Защо не”, каза тогава Нийсън.

А преди две години политически коректните орки на розово-кафявия прогресивен либерализъм се опитаха да унищожат кариерата му. Звездата от „Списъкът на Шиндлер” и „Роб Рой” се озова в окото на абсурден световен медиен скандал след като реши да се разкае в откровено интервю пред журналисти левичари затова, че преди 40 години е искал да отмъсти за своя приятелка, изнасилена от чернокож мъж. Нийсън призна, че по това време се бил разхождал с идеята да се саморазправи с всеки случаен чернокож, който реши да го атакува.

Разкаянието на актьора беше посрещнато от медиите и активистите с брутална атака срещу репутацията и живота му. Нийсън беше демонизиран все едно е някакъв психопат и престъпник, а не човек, който искрено се извинява за свои проблематични и противоречиви мисли, продължили само няколко дни и то преди 40 години. 

Ала болшевиките на постмодерния прогресизъм призоваха за бойкот и пълно заличаване на Нийсън от публичния живот, а премиерата на тогавашния му нов филм беше отменена. Но като опитен и непреклонен лъв, минал през много, той изправи глава и успя да продължи кариерата и живота си. 

Едрият му крив нос, трошен на няколко места, разказва богата биткаджийска история и добавя работническо излъчване към и аристократична фигура на Нийсън. Той знае как да решава проблеми.

Той има широки рамене и дълги крайници, а с възрастта вместо да остарява сякаш само добавя още мускулна маса към внушителната си рамка.

Цяло поколение вече порасна с представата за Нийсън като онзи суров мъж от „Твърде лично“, който превъзпитава етнически терористи и наркобанди из европейските градове.

„Това един от филмите, които разколебаха много хора да ходят на ваканция в Европа", почти на шега заяви Нийсън по време на промоционално интервю около едно от продълженията на „Твърде лично“.

Гласът на Нийсън носи дисциплиниращата мелодия на рафиниран авторитет и му служи еднакво добре както за дълги речи и монолози, така и за кратки екшън реплики ала „Ще те намеря и ще те убия!“.

Един от последните мъжкари в киното.

 

 

Доволен съм, че го избрах за „Списъкът на Шиндлер“

Лиъм притежава естествено авторитетно излъчване на силен човек. Това не се имитира, не се учи, не се преподава в класовете по драма. Но в същото време той е гъвкав и способен артист, с огромен драматичен размах и внушителен емоционален диапазон.

Създаде силен персонаж в „Списъкът на Шиндлер” и беше една от основните причини за успеха на филма. Хората вече не могат да си представят друг актьор в този образ. Доволен съм от своят избор.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

 

 

Беше естествен лидер в „Бандите на Ню Йорк“

Този мъж е един от най-страхотните актьори, с които съм работила. Лиъм беше вдъхновение за всички по-млади изпълнители на снимачната площадка на „Бандите на Ню Йорк” на Мартин Скорсезе. Беше естествен лидер по време на творческия процес. Така изглеждаше и в ролята, която беше малка като време, но запомняща се.

Той е един от онези изпълнители, които могат да създадат невероятен персонаж само в рамките на няколко сцени и той да стане най-интересното нещо във филма. Гледала съм го в много малки, но значими роли, които после остават с теб. 

Камерън Диас, актриса

 

 

Остарява като катедрала

Ето един натурален северноирландец, който остарява като катедрала. Мистър Нийсън има знаменити роли, но хората забравят колко беше добър и в силно подценения „Роб Рой”. 

Още тогава той показа потенциала да бъде истински екшън герой без фалшиви напомпани мускули и минимален актьорски капацитет. Не се учудвам, че стана екшън звезда на стари години. Той винаги е носил тази есенция.

Марк Кремоуд, филмов критик 

Ритане на топка и нокаути в Северна Ирландия

Преди да стане актьор Нийсън демонстрира атлетични аспирации. Играе футбол и тренира бокс. По второто даже се увлича сериозно.

„Бях приличен боксьор, но в никакъв случай не бях нещо специално. Нямах потенциала, морала и дисциплината да стана велик атлет. Но имах достатъчно дисциплина и мотивация да ставам рано четири дни седмично и да тренирам с приятели в продължение на два часа и половина. И нека ви кажа – това бяха тежки и корави тренировки, които ми дадоха много и сега ми помагат в екшън ролите”, казва той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети