Ли Къцян - Предпазливият лидер

За първи път от 18 години насам България ще посрещне китайски премиер. Ли Къцян идва у нас за Срещата на върха на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се проведе на 6 и 7 юли. Основната цел на събитието е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите участнички и насърчаването на двустранни и многостранни партньорства.

Седмата годишна среща „16+1” ще събере заедно у нас лидерите на България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия и на Китай.

На съпътстващия официалните разговори бизнес форум се очаква да присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайската делегация.

Роден в семейство на местен чиновник в провинция Анхуей, полагал тежък бригадирски труд, оценен като перспективен, заради което попада в комсомола, а след това и в Комунистическата партия, днес Ли Къцян (63 г.) заема пост №2 в най-многолюдната държава в света. През март тази година той бе преизбран за министър-председател на Китай за нов 5-годишен мандат.

Познавачи на политическия пейзаж в Китай и анализатори смятат, че завидната кариера на Ли Къцян се дължи на неговото трудолюбие, но и характерната му предпазливост.

“В сравнение със Си Цзинпин (президент и лидер на компартията) Ли Къцян е много по-предпазлив. Те имат различни стилове. Докато “синята партийна кръв” на Си му дава самоувереност, Ли е доста по-неоткрояващ се, което е резултат от многогодишната му упорита работа, с която стигна там, където е сега”, казва Бо Чжъюе - един от водещите специалисти по китайските политически елити.

През 1974 г. 19-годишният Ли е пратен на село след завършване на гимназия в Хъфей - столица на Анхуей. В продължение на четири години той е на бригада в окръг Фънян, страдащ от бедност и недоимък. Градският младеж изпъква. Въпреки че пристигнал с кашон с книги и много четял, работел без да се оплаква и много добре се справял с кърския труд. Рядко показвал недоволство от тежките условия и мизерията, за разлика от повечето други младежи. На 21 години станал партиен секретар на бригадата.

Бивш учител на Ли си спомня, че той прочел “Изкуството на войната” на Сун Дзъ още в началното училище, а и бил силно повлиян от конфуцианството. От ранни години показвал, че има стратегия и че иска да постигне нещо голямо.

Когато Пекинският университет възобновява приема след Културната революция, Ли става един от първите студенти в правния факултет, като отказва оферта на баща си да го вкара в местния партиен елит. Като студент му се отваря възможност да учи в САЩ, но той избира да расте в комсомола. Избран е за секретар на организацията в университета, а след това влиза и в ръководството на ЦК на комсомола. Завършва право, а години по-късно защитава докторат по икономика в Пекинския университет.

В ЦК на комсомола се запознава с председателя му Ху Цзинтао (президент на Китай от 2003 до 2013 г.), като дълго време бе смятан за негово протеже.

През 1998 г. на 43 години Ли Къцян става най-младият губернатор на провинция - централната Хънан. Макар да спечели уважение с икономически успехи, престоят му там бе белязан от нещастия. Първо имаше серия грабежи, след това за кратък период стотици загинаха при три пожара - във фабрика, кино и нощен клуб. Избухна и скандал с хиляди заразени с ХИВ селяни при даване на кръв, което се бе случило преди пристигането му в Хънан, но Ли отнесе критики.

Икономически постижения Ли постига и при управлението на североизточната провинция Ляонин, където е пратен през 2004 г. През 2007 г. е върнат в Пекин, за да стане член на Постоянния комитет на Политбюро. Година по-късно го правят заместник на премиера Вън Цзябао.

Макар да се смяташе, че Ли може да оглави партията и държавата, той не проявява интерес към върха на властта, а предпочита практическата, технократска страна на управлението.

Съпругата му Чън Хон е университетска преподавателка по английски, имат дъщеря. Самият Ли се справя добре с английския, обича да чете литература на английски.

Няма данни, нито слухове, той или членове на семейството му да са замесени в корупция - а това може би е най-важната битка, която от над две години води тандемът на Си и Ли, в който премиерът е отговорен за практическото приложение на политиките.

 

Подари на Бойко Борисов портрет върху коприна

Портрет на Бойко Борисов върху коприна - с такъв дар Ли Къцян изненада българския си колега на срещата им в китайския град Суджоу през ноември 2015 г. Тогава там се проведе форум с участието на 16-те държави от Централна и Източна Европа, т.нар. среща „16+1“, каквато предстои в София тази седмица.

Подареният на Борисов портрет е изработен със специална технология за рисуване със спрей. В портрета и рамката фигурират елементи от традиционната китайска култура за „Късмет и щастие“ и символизиращи благопожелания.

 

За него

Поверена му е най-трудната работа

Постоянно се появяват слухове, че Ли Къцян може да бъде отстранен, но те се дължат най-вече на това, че му е поверена най-трудната работа. Той очевидно има остър интелект, реагира бързо, изразява се стегнато и отговаря на въпроси. Много е рисковано да бъде сложен на заден план и да се запази авторитетът на партията.

Кери Браун, експерт по Китай в Университета на Сидни

 

Амбициозен е, но и благоразумен

В университета Ли Къцян бе студент с буден ум, остроумен и с точен изказ. Имаше независимо мислене, широко скроено, но поведението му бе много благоразумно. Няма да се опълчи на властта по много въпроси. Беше амбициозен, искаше да постигне много.

Ван Цзюнтао, дисидент, живеещ в САЩ от 1994 г., излежал присъда за подкрепа на продемократичните протести на “Тянанмън” през 1989 г.

 

Отношенията ни са като велосипед

Нашите отношения с Китай са като велосипед. Едното колело е икономическо сътрудничество, а другото - сътрудничеството в областта на културата и образованието. Ние сме велосипедистите, които ще развиват нашите две страни.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на посещението си в Китай през 2016 г., след като Ли Къцян му подари велосипед

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети