Ли Къцян: С Борисов се разбрахме за внос на 10 млн. т сушен тютюн в Китай

„За нас е важно да се включим в сътрудничеството с Европа. Форматът 16+1 трябва да остане отворен, за да могат да се включват и други страни. Убеден съм, че всичко трябва да се извършва а принципа на прозрачността”. Това заяви премиерът на Китай Ли Къцян след приключване на политическата част на форума 16+1.

„След проведените двустранни разговори с Борисов на пресконференцията обявих, че е недоразумение да се смята, че форматът 16+1 разединява Европа. Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и на Европа”, подчерта китайският премиер.

Той бе категоричен, че форматът 16+1 е много полезен и допълва формите на сътрудничество между страните.

„Ще програмираме отношенията си спрямо европейските норми и правила. Предстои да проучим как по-добре бихме могли да се съобразяваме с тези правила, за да имаме сътрудничество без проблеми”, каза още Ли Къцян.

„Китай ще отвори своите пазари за селскостопанска продукция от източноевропейските страни. С Борисов се разбрахме за внос на до 10 млн. т сушени тютюневи листа на пазара в Китай. Желаем свободна търговия при спазване на бизнес правилата. Китай ще се радва да види присъединяване и на други страни от Централна и Източна Европа към ЕС”, допълни китайският премиер.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България