82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Лобисти в НЗОК ощетяват пациентите с 21 млн. лв.

105,4 млн. лв. са отишли за онколекарства през 2016 г.
С разхищение на лекарства за онкоболни се обслужват чужди фармацевтични интереси

С над 20 млн. лв. годишно са били ощетявани здравноосигурените българи и болниците в страната в резултат на фармацевтично лоби, идващо от висшите етажи на управление в НЗОК. Това е ставало чрез досегашната система за употреба на онкологични препарати. След като се отвари един флакон с лекарство и се използват определени милиграми от него, той се изхвърля и лекарите нямат право да работят с остатъка.

Във вторник подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи, че се обмисля вариант, при който да се промени изписването на медикаментите и вече да бъде на база милиграми, а не на цели флакони, които после се унищожават. По информация на болничните фармацевти в момента буквално се изхвърлят около 30% от медикаментите, което многократно увеличава разхода за тези лекарства. През 2016 г. от бюджета на НЗОК за това са били изразходени общо 105,4 млн. лв. Унищожените количества препарати са били на стойност малко над 21 млн. лв.

За сравнение при използване на флаконите докрай – чрез система за херметическо затваряне, загубата на медикаменти пада до около 6%, а разходите за херметизирането са едва 3 млн. лв. годишно, вместо 21 млн. лв. – стойността на изхвърляните всяка година препарати.

Въпросните разхищения са били в полза на мултинационална фармацевтична компания, която само за два от продуктите си е печелела по 60 млн. лв. годишно от бюджета на НЗОК, тъй като въпросните медикаменти се покриват именно от здравната каса.

За да се преустанови тази порочна практика, предстои издаването на наредба, която ще позволи на лекарите да използват флаконите докрай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.