Красимир Янков: Нинова каже кой е оказвал натиск на делегатите

Президентът Радев: България и Грузия трябва да използват стратегическото си положение на двата бряга на Черно море

София има дефицит на нови апартаменти

Извинение за фалшиви картини в галерия „Структура” Организаторите и собственикът на творбите били подведени

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Разследват опит за палеж на барака, ползвана за фитнес

МВнР: Няма данни да е имало българи на самолета, попаднал в силна турбуленция

Апелативният съд в Търново с позиция за намалена присъда за убийство в Бяла Апелативната прокуратура в старата столица внася протест за промененото наказание от 20 на 3 години затвор

Щрахе няма да става евродепутат Планира да се завърне в политиката

ББР създава уеб платформа за финансиране на проекти 11 банки за развитие ще си сътрудничат

Показаха новия европейски изтребител на авиошоуто в Бурже (ВИДЕО)

Дете издъхна по време на игра в Стражица 8-годишното момче е починало от задушаване, след като си глътнало езика

Вижте верните отгори от днешната матура по БЕЛ

Заев се отказа от предсрочни избори Но ще прави ремонт на правителството

Иран се закани да превиши разрешения лимит на запаси от обогатен уран

Лобисти в НЗОК ощетяват пациентите с 21 млн. лв.

105,4 млн. лв. са отишли за онколекарства през 2016 г.
С разхищение на лекарства за онкоболни се обслужват чужди фармацевтични интереси

С над 20 млн. лв. годишно са били ощетявани здравноосигурените българи и болниците в страната в резултат на фармацевтично лоби, идващо от висшите етажи на управление в НЗОК. Това е ставало чрез досегашната система за употреба на онкологични препарати. След като се отвари един флакон с лекарство и се използват определени милиграми от него, той се изхвърля и лекарите нямат право да работят с остатъка.

Във вторник подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи, че се обмисля вариант, при който да се промени изписването на медикаментите и вече да бъде на база милиграми, а не на цели флакони, които после се унищожават. По информация на болничните фармацевти в момента буквално се изхвърлят около 30% от медикаментите, което многократно увеличава разхода за тези лекарства. През 2016 г. от бюджета на НЗОК за това са били изразходени общо 105,4 млн. лв. Унищожените количества препарати са били на стойност малко над 21 млн. лв.

За сравнение при използване на флаконите докрай – чрез система за херметическо затваряне, загубата на медикаменти пада до около 6%, а разходите за херметизирането са едва 3 млн. лв. годишно, вместо 21 млн. лв. – стойността на изхвърляните всяка година препарати.

Въпросните разхищения са били в полза на мултинационална фармацевтична компания, която само за два от продуктите си е печелела по 60 млн. лв. годишно от бюджета на НЗОК, тъй като въпросните медикаменти се покриват именно от здравната каса.

За да се преустанови тази порочна практика, предстои издаването на наредба, която ще позволи на лекарите да използват флаконите докрай.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.