135 машини обработват улиците на София със смеси срещу заледяване

Тереза Мей ще поиска от ЕС солидарност срещу Русия по случая “Сергей Скрипал”

Мирослав Ненков: Липсата на анестезиолози е системен проблем Интересът на младите расте, но много от тях заминават в чужбина

САЩ дават 250 млн. долара за борба с руското влияние

Турция оспори границите в Егейско море

Марк Зукърбърг: Направихме грешки Шефът на Фейсбук обеща конкретни мерки срещу изтичането на данни

Руски експерти: Черноморският флот не може да се противопостави на американците

Папа Франциск към младите свещеници: Не се страхувайте от татуировките

Премиерът на Япония бил готов за среща с Ким Чен-ун

Температурите падат още

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

Ловец на терористи задължителен в обществени сгради

Служителят за връзка по сигурността на обществена сграда ще бъде регистриран в МВР и ще сигнализира при установени опасности и рискове.

Всеки собственик или ползвател на такъв обект ще определя служител и ще разработва подробен план за сигурност

Службите ще проверяват за спазване на изискванията

Всяка голяма обществена сграда да има разработен антитерористичен план за сигурност и определен служител, който е отговорен за изпълнението му. Това предвижда проект за наредба на МВР и ДАНС, публикуван за обществено обсъждане.

Новите изисквания са на основание на приетия в края на миналата година Закон за противодействие на тероризма и засягат сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители или с капацитет от 200 до 1000, но с РЗП над 5000 кв. м.

Обектите са подробно изредени в дълъг списък: хотели, болници, университети, музеи, библиотеки, галерии, опери, многофункционални и спортни зали, храмове, ведомства, банки, пощи, съдебни палати, търговски центрове, питейни заведения и много други плюс всички училища, детски градини и ясли без значение от размера на сградата.

Всеки собственик/ползвател на такъв обект ще бъде задължен да разработва план за сигурност, включващ: анализ на риска, зони за сигурност в обекта, мерки и процедури при заплаха от терористичен акт или извършен такъв, наличие или не на физическа охрана, пропускателен режим, въвеждане на регистрационен режим и описание на елементите за физическа защита на обектите.

Собственикът или ползвател ще бъде задължен и да определи служител за връзка по сигурността и да информира писмено кой е той съответната областна дирекция на МВР. Служителят ще трябва да е запознат с антитерористичните мерки и да информира незабавно вътрешното министерство при установяване на опасности и рискове.

Наредбата изисква и всеки от посочените обекти да изгради “елементи на физическа защита”, като предоставя избор между един или няколко от 6 варианта: персонал за физическа защита, физически бариери, охранително осветление; компоненти (средства и системи) за контрол на физическия достъп, алармени системи за сигурност и системи за видео-наблюдение, служебни помещения и оборудване.

Собственикът/ползвател или определеният от него служител по сигурността задължително ще провежда първоначален и периодичен (не по-малко от веднъж годишно) инструктаж и обучение на служителите как да действат при засичане на лица със съмнително поведение и при изоставени багажи, как да не допускат събиране на голям брой посетители в малки помещения, как да се пазят при получаване на пратки от неизвестни податели и за начините за оповестяване, информиране и реагиране при извършен терористичен акт. Предвидени са и симулативни тренировки и учения поне два пъти годишно.

Общественото обсъждане на новата наредба е до 6 август.

 

Санкции

2000 до 10 000 лв. глоба за неизпълнение

Атентатите в Европа през последните години са доказателство, че този риск може да се превърне в реалност, посочват вносителите на наредбата – вътрешният министър Валентин Радев (вляво) и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

“При констатиране на нарушения контролните органи дават разпореждания за преустановяването им и за предотвратяване и отстраняване на негативните последици от тях”, гласи проектонаредбата.

Разпорежданията се отразяват в ГИС “Управление при кризи”, като в случай че са издадени от ДАНС, копие от разпореждането се изпраща до МВР.

За неизпълнение се налагат глоби по чл. 47 от Закона за противодействие на тероризма. Той предвижда глоба от 500 до 2000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв.

“Финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба варират, в зависимост от индивидуалните потребности за отделния обект и избраните елементи за физическа защита”, пише в мотивите за въвеждане на новата наредба.

 

Мотивите:

Заплахата се разраснала и променила

Атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ не предизвикаха писане на подобни наредби у нас, но атаките от последните години в Европа отприщиха законодателния устрем на българските служби.

“През последните години терористичната заплаха се разрасна и промени. Нападенията, извършени на европейска територия през 2014, 2015, 2016 и 2017 г. са доказателство, че този риск може да се превърне в реалност, което налага реакция, с оглед адаптиране към заплахите”, посочват в мотивите си вътрешният министър Валентин Радев и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

“Разработването на мерки за противодействие на тероризма е важен механизъм за превенция по отношение на местата с концентрация на голям брой хора. Прилагането на целенасочени мерки за защита на гражданите и на обектите от тероризъм могат да способстват за предотвратяването на тероризъм и за провеждането на ефективни спасителни действия”, пише още в мотивите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Най-добре е гражданите да си имат едно наум! Да внимаваме, агентът едва ли ще да ни опази от терористи.

  2. Да внимават за немски граждани с куфарчета. Последните 15 години на два пъти немски шпиони са задържани по подозрение за поставяне на бомби – например пред сграда на оон в косово.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.