Поносимостта ни към определени продукти е заложена преди хиляди години
Диетата по кръвна група е оригинален и много популярен хранителен план в наши дни, плод на изследователската работа на две поколения американски диетолози Д'Адамо. Според тяхната идея в хода на еволюцията начинът на живот на хората променя биохимията на тялото, което означава, че всяка кръвна група има индивидуален характер и изисква специално гастрономическо отношение.
Въз основа на дългогодишната си медицинска практика, многобройните хранителни консултации и изследванията на баща си Джеймс Д'Адамо, американският лекар натуропат Питър Д'Адамо предполага, че не височината, теглото или цветът на кожата, а кръвната група е основният фактор за приликата и разликите между хората. Своята теория той излага в книга през 1997 г., която веднага се превръща в бестселър. Днес д-р Д'Адамо ръководи собствена клиника в Портсмут, САЩ, където помага на пациентите си да подобрят хранителното си поведение. Сред тях са и много знаменитости. Въпреки научната критика на диетата по кръвна група, клиниката му процъфтява.
Книгите на д-р Питър Д’Адамо бързо се превръщат в бестселъри.
В своята теория Д'Адамо се опира на еволюционната теория за разделянето на кръвта на групи, разработена от американския имунохимик Уилям Клоузър Бойд. Следвайки Бойд, той твърди, че всички, обединени от една и съща кръвна група, имат общо минало и определени качества и свойства на кръвта позволяват здравословно пътуване във времето от диетична гледна точка.
Кръвна група 0
Кръвна група I (в международната класификация - O) е описана от д-р Д'Адамо като “ловна”. Той твърди, че това е кръвта на първите хора на Земята, които са се оформили в отделен тип преди около 30 хиляди години. Правилната диета за “ловците” е с високо съдържание на месен протеин.
Представителите на нулевата група могат спокойно да ядат червено месо: телешко, агнешко, вътрешности, особено черен дроб, мазни видове морска риба (сьомга, сардини, херинга) и морски дарове (скариди, стриди, миди), както и сладководна есетра, щука и костур. Сред растителните масла трябва да се даде предпочитание на зехтина. Орехи, кълнове, водорасли, смокини и сини сливи осигуряват микроелементи и подпомагат храносмилането в диета, богата на животински протеини.
Продукти, които забавят метаболизма на “ловците” и ги карат да трупат тегло, са тези с високо съдържание на глутен (пшеница, овес, ръж), млечните, особено мазни, царевица, боб, леща, зеле (включително брюкселско), както и карфиол. Трябва да се избягват още солени храни и такива, които предизвикват ферментация (ябълки, зеле), включително сокове от тях.
Кръвна група А
Кръвна група II (международно обозначение - А) според лекаря означава, че сте произлезли от първите фермери, които са станали отделна “кръвна група” преди около 20 хиляди години. “Фермерите” трябва да ядат разнообразни зеленчуци и да намалят червеното месо и млякото.
Те трябва да използват растителни масла, зърнени култури (с повишено внимание към съдържащите глутен), плодове - ананаси, кайсии, грейпфрути, смокини, лимони, сливи. Яденето на месо, особено червено, изобщо не се препоръчва за “фермерите”, но рибата и морските дарове (треска, костур, шаран, сардини, пъстърва, скумрия) ще бъдат от полза.
Притежателите на кръвна група А трябва да премахнат от менюто си млечните продукти: забавят метаболизма и се усвояват лошо; пшеничните ястия: глутеновият протеин, на който е богата пшеницата, намалява ефекта на инсулина и забавя метаболизма; боб: трудно смилаем поради високо съдържание на протеини; патладжани, картофи, гъби, домати и маслини. “Забранените” плодове са портокали, банани, манго, кокосови орехи, мандарини, папая и пъпеш. Хората с втора кръвна група трябва да избягват пиенето на черен чай, портокалов сок и всякакви газирани напитки.
Кръвна група В
Кръвна група III (или B) принадлежи на потомците на номадите. Този тип се е формирал преди около 10 хиляди години и се характеризира със силна имунна система и непретенциозно храносмилане, но номадите трябва да следят консумацията на млечни продукти - организмът им исторически е предразположен към непоносимост към лактоза.
Този тип, възникнал през периода на активна миграция на масите, се отличава с отличната си способност за адаптиране и известно всеядство: скитайки напред-назад през континентите, номадите са свикнали да ядат това, което имат, с максимална полза за себе си, и са предали това умение на своите потомци.
Те спокойно могат да ядат месо и риба (за предпочитане морска, като склад на лесно смилаеми мастни киселини, които са важни за метаболизма), яйца, млечни продукти (пълномаслени и кисели), зърнени култури (с изключение на елда и пшеница), зеленчуци (без царевица и домати, дини и пъпеши също са нежелателни), различни плодове.
Трябва да се избягват свинско и пилешко месо, морски дарове, маслини, царевица и леща, ядки, особено фъстъци, алкохол.
Кръвна група АВ
Кръвна група IV (AB) е наречена “загадка”. Първите представители на този сравнително рядък тип се появяват преди по-малко от 1000 години и илюстрират еволюционната променливост в действие, съчетавайки характеристики на много различните групи I и II. Затова и препоръките за хранене към тях понякога са неочаквани.
Разрешени са соя под различни форми и особено тофу, риба и хайвер, млечни продукти, зелени зеленчуци и плодове, ориз, горски плодове, сухо червено вино. Да се избягват червени меса, карантии и месни продукти, всякакъв боб, елда, царевица и пшеница, портокали, банани, кокосови орехи, манго, нар, райска ябълка, гъби, ядки.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш