Ловци гонят влашки вълци край Дунав

Пет ловни дружинки в равнината Златия се вдигнаха по тревога в събота, за да преследват глутница вълци, които разкъсват дивеча в района. Опасните хищници най-вероятно са от Румъния и са влезли у нас през замръзналия преди седмици Дунав, заявиха опитни ловци.

Зверовете се появили в полетата край Лом и Вълчедръм през януари веднага след големите студове, които сковаха земята и реките, разказаха местни жители.

Стопани чули страховития вой на вълците край ферма в село Черни връх, а ловци открили разкъсани сърни в ниви край Мокреш. Кости от сърни и зайци били намерени и на още места в равнината. Пътници видели наскоро голям вълк и женска с два млади вълка да сноват между селата.

Дружинките решили да организират хайка, за да спрат хищниците, преди да направят още по-големи пакости. Над 80 ловци и горски в събота от зори до здрач обходиха с пушки полята и шубраците край Дунав и Цибрица.

Зверовете обаче най-вероятно са усетили потерята и са се изпарили. „Не успяхме да открием вълците, но отстреляхме осем лисици и един чакал. За следващата събота стягаме втора хайка и ще поканим още дружинки. Трябва да помогнем на дивеча да се спаси от зверовете. Ако притиснем глутницата, дори да не я ликвидираме, най-вероятно ще се върне в Румънско“, заяви ловният надзирател от Вълчедръм Бранимир Видин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България