Ловци на бяла мида предлагат лицензи за всички

Драга със зъбци 7 см не нанасяла екощети, защото мидата се хващала в прибоя

Лицензи за всички желаещи да ловят бяла мида. Това предлагат хора, които си вадят хляба с търсене на морския деликатес по прибоите. Бялата мида се изкупува изгодно и се търси в Испания и Гърция.

"Да се направят бракониерите легални, защото така или иначе със санкции няма да бъдат спрени и ще ловят, докато има икономически интерес. Така беше и с рапаните", обясниха пред "Труд" морските вълци.

В момента, в например, край Бургас, 4 ловци на бяла мида са лицензирани, а 50 ловят без лиценз. Във Варна без лиценз са вероятно над 100.

"Няма смисъл и ние, които си плащаме за лова, да изгорим и да забранят на всички улова. От страна на ИАРА това си е чиста завист. Виждат, че някой извадил два лева, и му забраняват да работи... Ако искат да вземат мерки, да направят това с лицензите", смятат рибарите.

Те предлагат още да се узакони и уредът за събиране на бялата мида. Малки железа с ширина 40-50 см и със зъбци 7 сантиметра. "С тях, да ги наречем драги, не се нанасят никакви екощети, защото бялата мида се лови в прибоя",заключават риболовците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България