"Ловци на мозъци" в битка за 1500 бъдещи инженери в ТУ-Пловдив

SONY DSC

Конкуренцията между фирмите за привличане на работа и за летни стажове на бъдещите инженери от Технически университет-Пловдив, в който учат 1500 редовни студенти, все повече се изостря. Това показа Денят на кариерата, в чието осмо участие взеха 54 родни и чуждестранни компании, повечето от които имат заводи и офиси в града под тепетата и ТИЗ (Тракия икономическа зона).

Техният брой е с 15 повече от 2015 г., а в надпреварата за студенти за първи път се включиха и 6 известни като "ловци на мозъци" компании, които търсят квалитетни кадри за свои клиенти в България и чужбина - ADECCO, CTeam, Trenkwalder, Bulwork Company Ltd. и др. Чуждестранните работодатели имаха значителен превес в съотношение 38:16 с родните, сред които имаше и такива извън Пловдивска област. Сред тях бе фирма "Оптикс"-Панагюрище, която търси студенти по електроника и механика и им предлага до 550 лв. месечно за летните стажове плюс безплатна храна, общежитие и транспорт.

Родни и чужди фирми с офиси в Пловдив и ТИЗ търсеха най-вече четвъртокурсници бакалаври или първокурсници, учещи за магистърска степен, на които предлагат почасова работа, от която студентите могат да изкарат до 750-850 лв. месечно. "Оценявам "Деня на кариерата 2016" като силен мотивационен фактор за студентите ни, а интереси за кариерно развитие вече проявявят дори новопостъпили първокурсници. За последните 3 години няма нито един безработен сред завършилите наши студенти. Търсенето на инженери е толкова голямо, че се налага нашият преподавателски да отива в големи компаниии, за да обучават и преквалифицира специалистите там на място", коментира проф. д-р Въльо Николов, директор на Технически университет-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование