От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Въздушни удари на САЩ са ликвидирали близо 150 терористи от ИДИЛ в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е все по-близо до момента, в който може да застраши САЩ с ядрено оръжие

Между солта и пепелището Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги

Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

„Ловци на мозъци“ в битка за 1500 бъдещи инженери в ТУ-Пловдив

Конкуренцията между фирмите за привличане на работа и за летни стажове на бъдещите инженери от Технически университет-Пловдив, в който учат 1500 редовни студенти, все повече се изостря. Това показа Денят на кариерата, в чието осмо участие взеха 54 родни и чуждестранни компании, повечето от които имат заводи и офиси в града под тепетата и ТИЗ (Тракия икономическа зона).

Техният брой е с 15 повече от 2015 г., а в надпреварата за студенти за първи път се включиха и 6 известни като „ловци на мозъци“ компании, които търсят квалитетни кадри за свои клиенти в България и чужбина – ADECCO, CTeam, Trenkwalder, Bulwork Company Ltd. и др. Чуждестранните работодатели имаха значителен превес в съотношение 38:16 с родните, сред които имаше и такива извън Пловдивска област. Сред тях бе фирма „Оптикс“-Панагюрище, която търси студенти по електроника и механика и им предлага до 550 лв. месечно за летните стажове плюс безплатна храна, общежитие и транспорт.

Родни и чужди фирми с офиси в Пловдив и ТИЗ търсеха най-вече четвъртокурсници бакалаври или първокурсници, учещи за магистърска степен, на които предлагат почасова работа, от която студентите могат да изкарат до 750-850 лв. месечно. „Оценявам „Деня на кариерата 2016″ като силен мотивационен фактор за студентите ни, а интереси за кариерно развитие вече проявявят дори новопостъпили първокурсници. За последните 3 години няма нито един безработен сред завършилите наши студенти. Търсенето на инженери е толкова голямо, че се налага нашият преподавателски да отива в големи компаниии, за да обучават и преквалифицира специалистите там на място“, коментира проф. д-р Въльо Николов, директор на Технически университет-Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.