Ловци протестират срещу ВЕЦ, погубва диви животни

Каналът на водноелектрическа централа /ВЕЦ/ край монтанското село Георги Дамяново е превърнат в опасен капан за диви животни. В бетонното корито падат и загиват много сърни, предупредиха ловци.

Те поискаха държавните органи да вземат спешни мерки за опазването на горските обитатели. До преди година каналът към хидросъоръжението на 20 км от Монтана е бил земен, но строители го облицовали с бетон. Високи 1,20 м стени с широчина 3 м и бързо течаща вода между тях се превърнали в лобно място на дивеча в района, разказаха ловците от село Меляне.

„Сърните, които идват да пият вода, се подхлъзват, падат и не могат да излязат. Част от тях се давят, други остават осакатени и умират!”, заяви шефът на дружинката в Меляне Любомир Колев. От лятото досега ловците успели да спасят няколко диви животни, но често им се налага да вадят трупове. Преди време в опасния канал се удавил и възрастен мъж, споделиха от дружинката.

„Искаме държавните институции и екоорганизации да се намесят и да принудят собствениците да осигурят безопасността на животните”, настояват ловците. Районът край Георги Дамяново е пълен с дивеч, всяка година дружинката от Меляне изнася над 2 тона зърно и фуражи в 12 хранилки в Балкана. ВЕЦ-ът край Георги Дамяново от началото на демокрацията е частна собственост и носи до 1 млн. лева печалба годишно, заявиха запознати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България