Ловци ще блокират пътя Бургас-Варна, искат си ловните полета

750 авджии от Несебър готвят бунт, защото няма къде да ловуват. От 15 години те ходят по мъките и се борят за правата си, но институциите си прехвърлят топката и не решават проблема им.

Ловците възнамеряват да блокират пътя Бургас- Варна, а ако не бъдат чути, ще обсадят Министерството на земеделието и храните в София. Те вече имат зад гърба си един протест, който бе по улиците на Несебър преди броени дни. Парадоксът с ловните полета на несебърските авджии е следният: горите са общински, но дивечът в тях е изключителна държавна собственост и те на практика не могат да ловуват.

"Искаме да си възстановим ловната територия. Сега сме принудени да ловуваме буквално "по ръба" на хотелите от Ахелой до Слънчев бряг, в някакви малки "отсечки". В същото време площта на Държавното Ловно стопанство- Несебър е 37 500 хектара. Тя е по- голяма от допустимото за България, което е вторият парадокс. Тази площ не е за нас", разказа пред Труд Иван Вангелов, шеф на Ловно рибарското дружество в града.

Казано с прости думи- лишени сме от ловни територии и си търсим правата, обобщават колегите му. Те са ходили и в кабинета на земеделската министърка Десислава Танева, но гласът им останал като "в пустиня".

"Подкрепят ни ловците от цялата страна", заявиха несебърци. И уточняват, че с тях са авджиите от Равда, Тънково, Свети Влас, Обзор, още селата Гюльовца, Баня, Кошарица, Оризаре, Раковсково, Приселци и Паницово. Зад гърба им са и колегите им от Поморие, които имат същия проблем.

Ловците заявиха, че с нетърпение чакат посещението на кандидат президентската двойка на ГЕРБ в Поморие, за да поставят и пред тях проблема с липсата на територии за отстрел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България