На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Караянчева: Дариткова е практикуващ лекар, преглеждала е болни от COVID-19 Призивите за замразяване на заплатите на депутатите са неоснователни, каза председателят на НС

Запорират сметки, без да взимат пари от тях

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 3 април 2020

Легендите избират – Меси или Роналдо

Посланичката на Филипините в Ливан почина от COVID-19

Логистично звено поема снабдяването с маски и защитни облекла (ВИДЕО) Държавата ще плаща 60% от възнагражденията на заплашени от съкращаване работници за месец

Предвид факта, че нуждите от защитни облекла и маски се увеличават неимоверно, се взе решение за създаване на логистично звено към Националния оперативен щаб, което ще се занимава със заявяването на тяхното производство, доставка и разпределяне. Тук не става въпрос само за нуждите на лекарите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет. Ръководител на звеното ще бъде шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

По 1000 лв. ще бъде месечното допълнително възнаграждение на медиците на първа линия в борбата с коронавируса, потвърди социалният министър Деница Сачева. Предвиждат се и допълнителни мерки за преодоляване на стреса на здравните служители. Ще се разшири и социалният патронаж за хора под карантина, самотно живеещи възрастни хора и др., добави тя.

От първи юни ще бъдат преизчислени и всички пенсии служебно, така че възрастните няма нужда да ходят в социалните служби. Разкрит е и временен телефон за въпроси на граждани в социалното министерство: 0800 88 01.

Държавата, с Българска банка за развитие (ББР), ще предложим мерки за ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Готови сме с ресурс от държавата да подкрепим. В утрешния ден ще предложим конкретни мерки. Утре при министър Караниколов ще заседава икономическият съвет – парламентарно представените политически сили и работодатели, допълни още той.

Добрата новина е, че имаме резерви, но те при една сериозна стагнация, могат да бъдат бързо изчерпани, затова ще има фокусиране върху приоритетите, обясни Горанов. По думите му това ще доведе до преразглеждане на настоящите приоритети.

В следващите дни и месеци ще бъдат преразгледани дългосрочните инвестиционни проекти в държавата, включително превъоръжаването на армията, каза още финансовият министър.

Предвижда се държавата да поеме 60% от трудовите възнаграждения за един месец на служители във фирми, които са заплашени от съкращаване заради ограниченията.

Тези, които са засегнати от ограничено потребление и имат намерение да съкращават служители, да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. Вместо да ги освобождават, държавата, през осигурителната система, ще поеме за първия месец като краткосрочна кризисна мярка – вместо безработица, от Държавното обществено осигуряване (ДОО) да бъдат предоставени 60% от възнагражденията, обясни той.

Ще бъде удължен срокът за плащане на местни данъци и такси с отстъпка до 30 юни, каза още вицепремиерът.

В БДЖ не планираме редуциране на влаковете. Даваме си ясна сметка, че пътуванията и сигурно пътуващите са намалели като брой, за да осигурим на пътниците възможност за пътуване в среда с по-голямо санитарно отстояние, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.