Лозан Панов не уважи парламента (обзор)

Депутатска шега: Бил зает с разпределяне на грантове

Не се яви и заради него изслушването на отчета на съдилищата бе отложено

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не уважи парламента и не се яви днес в пленарна зала. Заради него депутатите решиха да отложат точката от дневния ред по отчета на съдилищата за 2016 и 2017 г.

120 депутати гласуваха “за” отлагането, един беше против, а петима се въздържаха. Искането за отлагане беше на ДПС, откъдето изразиха възмущението си, че един от “тримата големи” в съдебната власт неглижира парламентаризма по такъв начин. “Председателят на ВКС за пореден път демонстрира явно неуважение”, коментира зам.-шефът на правната комисия Хамид Хамид от ДПС. Той обяви, че Панов уведомил Председателския съвет днес сутринта, че не може да се яви в Народното събрание, защото имал важна среща, която не можел да отложи. До края на днешния ден така и не стана ясно с коя особа, по-важна от Народното събрание, е имал уговорка Панов.

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов предложи да направят опит да се свържат с Лозан Панов и евентуално точката да бъде разгледана в по-късен час. От ДПС обаче настояха за отлагане.

“За какви важни срещи говорим, когато този човек трябва да е тук и трябва да отговори на въпроси и да докладва за дейността на съдилищата?”, попита Хамид Хамид. Той предложи на депутатите и да гласуват задължителното явяване на председателя на ВКС в пленарна зала, както това стана с шефката на агенцията по лекарствата. Хамид добави, че колегите му в кулоарите на парламента вече се шегували, че сигурно в момента някъде се разпределят грантове и затова Панов не може да дойде. Предложението за задължително призоваване на шефа на ВКС обаче бе отхвърлено.

Останалите висши представители на съдебната власт присъстваха за отчетите си в пленарната зала. Там дойдоха и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, и шефката на Инспекторта към ВСС Теодора Точкова, и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, и главният прокурор Сотир Цацаров.

Годишните доклади на институциите от съдебната власт ca внeceни в Hapoднoтo cъбpaниe cъoтвeтнo нa 31 мaй 2017 г. и на 31 мaй 2018 г., нo eдвa ceгa влязoxa в днeвния peд нa депутатите.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров към депутатите:

Обмислете по-ниски наказания за разкрилите тежки престъпления

Имам живот и след мандата

Да бъдат направени промени в Наказателния кодекс в частта за длъжностни и корупционни престъпления в държавния сектор. За това призова депутатите главният прокурор Сотир Цацаров и припомни, че много от текстовете не са променяни от създаването на НК през 1968 г. В речта си в парламента обвинител №1 каза още, че са нужни законодателни изменения и във връзка с имунитета за свидетелстване по тежки престъпления. Според него трябва да има възможност и за смекчаване на наказателната отговорност на онези подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на тежки престъпления.

Цацаров смята и че е нужна е промяна в подсъдността, която да осигури повече ефективност и бързина при разследване на престъпления, извършени от полицаи, т. нар. - полицейско насилие. В момента те се разследват по места и това е проблем, който води до забавяне на делата и недостатъчно справедлив резултат, убеден е главният прокурор.

Необходимо е също да се увеличи срокът за употреба на СРС при финансови и данъчни престъпления, каза Цацаров и призова да се помисли и за промяна в подсъдността на някои дела по отношение на военните прокурори.

“Имам живот и след мандата”. Така главният прокурор коментира пред журналисти въпроса дали ще се кандидатира за конституционен съдия. От думите му стана ясно, че няма да прекъсва мандата си при положение, че му остава цяла година и три месеца на поста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право