На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Лозан Панов обяви, че Европейската комисия съдействала за установяването на националсоциализъм у нас

Бившият депутат, а сега протестър и адвокат Велислав Величков, Лозан Панов (в средата) и Георги Георгиев, гордеещият се с близостта си до Цветан Василев председател на т.нар. Сдружение „Боец“ Снимка от фейсбук профила на Г. Георгиев

Председателят на ВКС с поредна провокация срещу държавността, зове за протести и демонстрира презрение към съдийската общност

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов направи извод, че Европейската комисия (ЕК) е съдействала у нас да се установи управленски модел, който има признаците на националсоциализма, съобщи „Правен свят“.

Панов изнесе реч на форум, организиран от две организации, свързани с подсъдими лица. Събитието се проведе при отчайващо нисък интерес. В зала, в която бяха разположени столове за 200 седящи гости, присъстваха не повече от 40 лица, повечето от които са известни като защитници и говорители на тезите на банкера беглец Цветан Василев, както и „щатни“ протестъри.

Панов, който във вторник бойкотира тържествените чествания във Велико Търново по повод 140-та годишнина от подписването на Търновската конституция, започна изказването си с коментар по утвърждаването на основния закон след Освобождението. Докато четеше предварително подготвения текст и при споменаването на руските освободители, Панов ги постави в кавички.

Голяма част от поредната политическа реч на председателя на ВКС бе посветена на аналогии между действията на фашистите в Германия при управлението на Адолф Хитлер и съвременна България. Лозан Панов обвини европейските институции, че имат лицемерно отношение към българските власти, като заради подкрепата им за отпадане на Мониторинговия механизъм над България, председателят на ВКС достигна до извода, че ЕК практически помагала за настаняване на фашисткия модел у нас. „Лицемерното в отношенията с европейските партньори постепенно създаде условия у нас да се изродят основни принципи, върху които се изгражда демокрацията… Няма определена мярка, но събитията в България в последните години напомнят исторически контекст, в който се е развил националсоциализмът“, каза Панов и продължи провокациите към държавността с думите: „…за съжаление онзи европейски елит, който направи през 2007 г. политическия компромис с приема на България в ЕС, считаше, че страни като България могат лесно и с помощ отвън да преодолеят тежката наследственост на тоталитарния режим – васален на Съветския съюз, и организирано криминален преход. И по тази причина не предвидиха реални санкции.“

Очаквано и в пълен синхрон с политическите изказвания на проваления бивш правосъден министър и лидер на „Да, България“ Христо Иванов, Лозан Панов също нападна главния прокурор Сотир Цацаров. Панов повтори „опорните точки“, които Иванов лансира от няколко дни в медиите, че предстоят „мракобесни времена“ за правосъдието, ако Цацаров станел главен съдебен инспектор. И тази писана реч на Лозан Панов традиционно съдържаше нападки, освен към прокуратурата, но и към Висшия съдебен съвет, както и към останалите власти в страната. В тази връзка Панов ползва чужд цитат, за да се съгласи, че в последните години в българското право били влезли „бесни глигани“. „Върви ожесточена борба за подчиняване на съда. Този процес във ВСС е почти приключил. Горещата вода, в която в потопена правовата ни държава, е преди точката на кипене. Много страни безучастно наблюдаваха. Свободата ни трябва да дойде по естествен път“, каза още Панов.

Впечатление направи, че на няколко пъти при четенето на речта си, а и по-късно при отговори на въпроси, Панов демонстрира изключително голямо презрение към съдийската общност. От думите на председателя на ВКС се разбра, че той е недоволен от отказа на мнозинството от съдиите да подкрепят неговите политически акции и да съучастват в действия, уронващи престижа на съдебната власт.

За естеството на форума говори и един от въпросите, които му бе зададен от един от присъстващите, а именно – дали Лозан Панов е готов да оглави нов политически проект. Председателят на ВКС отговори, че се надява да изкара до край мандата си, освен, ако не се стигне до преждевременното му отстраняване заради системни нарушения. Развоя на самото събитие показа, че организаторите са преследвали именно тази цел – оставането на Панов начело на Съдийската колегия на ВСС и на ВКС. Още повече, че организирането на форума се случи, непосредствено след разкритията за закупуването от самия Панов и от съпругата му на имоти на цени в пъти по-ниски от реалните, включително и огромен апартамент от кумовете им от строителната фирма на властта „Артекс“.

След края на форума, Панов остана в залата и в продължение на 15-минути разговаряше приятелски с един от най-доверените хора на Цветан Василев в медийните среди у нас – авторката на множество интервюта с банкера беглец Любица Кулезич. Час по-рано известният с близостта си до Василев – Георги Георгиев от „Боец“ обяви, че организацията, чиято основна цел е да защитава интереса на основния подсъдим за фалита на КТБ, щяла да издига кандидат за главен прокурор.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Адмирации и шапки долу пред Лозан Панов! Един от малцината, който не го е страх да назове нещата с истинските им имена. Мафията тотално е узурпирала държавата. Крайно време е триадата Борисов – Пеевски – Цацаров да бъде разсечена.

    1. Вие да не сте случайно Румен Радев, „генералът“ на България ?

  2. Този Панов трябва да бъде освидетелстван от психиатър. Наистина!

    1. Е, какво? Днес в България управлението нацистко ли е? Щом според Панов с тази задача се е заела ЕК, трябва вече у нас да е установен нацизАмА (след социализАмА). Или това ще стане в бъдеще? Кога да го чакаме? И кой може да го спре – Нинова, Радев, Решетников или Путин?

  3. В съдебната система свестни няма. НЯМА.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.