„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Мей предлага на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит

Лозан Панов петни България пред експертите от Брюксел Шефът на ВКС мечтае никога да не пада мониторингът на ЕК, за да продължава да се изкарва жертва на натиск, тормоз и терор

Лозан Панов обича да се представя за жертва на натиск, тормоз и терор. Снимка: Булфото

На 4 срещи сипе жалби срещу колегите си от ВСС

“Паметни бележки” от срещите на представителите на съдебната власт с експерти от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка (МСО) бяха публикувани вчера по единодушно решение на Висшия съден съвет.

“Труд” пусна пълния текст в електронното си издание и подбра за читателите ни най-ярките примери от изявленията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Макар в бележките думите му пред експертите от Брюксел да са преразказани, от тях се вижда безпощадно ясно как шефът на ВКС петни България, съдебната, изпълнителната и законодателната власт, жалва се от колегите си магистрати в кадровия орган, прокуратурата, комисията КПКОНПИ и др.

“Докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка са единствената възможност някои безобразия да бъдат разобличени.Отпадането на мониторинга го искат само политиците, но не и обикновените граждани, като ЕК ще покаже на чия страна застава”, говори Панов пред чужденците.

Публикуваните паметни бележки са от 4 срещи, три от които са проведени през 2018 г., а последната – на 12 и 13 март тази година.
Става ясно също, че докато представителите на ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обсъждат наистина важни въпроси, Панов използва случая, за да се изкарва жертва на натиск, тормоз и терор.

20-21 март 2018 г.

“В началото на срещата г-н Панов посочи, че е направил съзнателен избор да разкрива истини, включително мимикрията на съдебната реформа. Веднага след това е започнала една голяма кампания срещу него, за да не застанат съдиите срещу статуквото…

Според него основната пречка в борба с корупцията е стремежът на политиците да овладеят върховете на съдебната система. Така тя подпомага силите, които спират истинското є действие. Но системата не може да работи избирателно и ще блокира. Има казуси, които сочат, че сме се върнали 10 г. назад…

Според г-н Панов влиянието на политиката продължава да доминира във ВСС, пример за което е изборът за представляващ за новия състав (Съдия Боян Магдалинчев – б.р.)…

Председателят на ВКС посочи, че няма никакви резултати в борбата с корупцията, като може да докладва само стъпки назад…

На този фон докладът на ЕК за 2017 г. би трябвало да звучи положително, но той звучи малко шизофренично – казва се, че има недостатъци, а това, което е направено, е похвалено. Откриваме само заявени добри намерения, законодателни промени, без никакъв резултат. Г-н Панов счита, че очевидно ЕК е решила да се отърве от неудобството да обяснява защо Механизмът за сътрудничество и оценка не постига целите си в България като приключи това наблюдение. Според него никога ЕК не се е представяла толкова откровено като съучастник. Българският е един от малкото народи, които вярват на ЕС, но с малко усилия това може да се промени и да доведе до евроскептицизъм. Г-н Панов изрази увереност, че ако ЕК забрави правосъдната система в България, това ще се отрази на ЕС”.

19-20 юни 2018 г.

“В началото на срещата председателят на ВКС подчерта, че законодателният процес в страната остава непрозрачен…

Г-н Панов анализира резултата от влезлите през ноември 2017 г. промени в НПК и промяната на подсъдност по дела за корупция по високите етажи на властта. Той посочи, че са образувани 13 дела, от които 6 са върнати поради негодност на обвинението…

Председателят на ВКС даде примери с делата срещу Трайков и Прокопиев, срещу Ченалова, разследването срещу кмета на Плевен, делото срещу Румен Овчаров. Той посочи, че основната идея за промяна на НПК е била по-добрата работа между прокуратурата и съда по тези дела , за да не се връщат от СГС, но сега се отчита същото. Във връзка с разследването на кмета на “Младост” (Десислава Иванчева – б.р.), г-н Панов изтъкна, че това е била първта емблематична акция на новата КПКОНПИ, която е предизвикала сериозен дебат и възмущение относно начина на работа. Касае се за независим кмет, а не за политически избор и акцията се възприема като демонстрация, а не реална вола за справяне…”

4-5 октомври 2018 г.

“В началото на срещата г-н Лозан Панов отбеляза, че се говори само за проблемите в Полша, Унгария и Румъния, като България остава настрана, въпреки че процесите са същите и по-тежки. Политическият натиск, тромоз и терор спрямо председателя на ВКС в средата на мандата е не по-лек от колегите му в тези държави. Г-н Панов избори детайлно факти и тяхното ескалиране до сегашния момент… Той обобщи, че натискът нараства с годините. Вече се включват различни институции, като това представлява тормоз за осъществяване на работа…

В заключение г-н Панов обобщи, че му се налага да работи в монго по-тежки условия от тези в Полша, в много по-различна медийна среда.Обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна. Тези процеси в бившите социалистически страни са по-различни. Само 4 от членовете на ВСС са гласували да се замрази членството на полския ВСС в Европейската мрежа. Как се работи при такива условия, бранейки съдийската независимост и неприкосновеност….”

12-13 март 2019 г.

«…Председателят на ВКС е изненадан от изводите в последния доклад на ЕК по МСО. Според него съдебната система е затънала в дълбоки зависимости, като част от примерите за това са следните:

– Участниците в злоупотребите в СГС не са наказани, аса напълно оневинени.

– Председателят на ВКС няма право за изразява мнението си за случващите се безобразия. След всяко изказване започва медийна кампания срещу него, а ВСС изисква от г-н Панов да мълчи и го заплашва с импийчмънт.

….

– Има законодателен разврат, с който се нарушават фундаментални принципи на правото.

– Съдебната система работи избирателно и е напълно парализирана. Няма разследвания срещу политици от високите етажи на властта, а има само такива, които са по отношение на изпаднали в немилост. Има много показни кации, но са срещу бизнеса, а не срещу политици от високите етажи.

….

Председателят на ВКС може да говори. Той не бива да е аполитичен., защото спазването на законите се превръща в политически въпрос. Страхът продължава да съществува и става все по-голям. Тишината е това, което се очаква в съдебната система и опитът г-н Панов да бъде подложен на импийчмънт е показатен за това. Бавно и полека вървим към автокрация, случващото се напомняза националсоциалистическа Германия…”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Лозан Панов трябва да е много свестен човек, щом ГЕРБ са впрегнали всички подкупни медии срещу него. Не им играе по гайдата изглежда.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.