Лозан Панов петни България пред експертите от Брюксел

Лозан Панов обича да се представя за жертва на натиск, тормоз и терор. Снимка: Булфото

Шефът на ВКС мечтае никога да не пада мониторингът на ЕК, за да продължава да се изкарва жертва на натиск, тормоз и терор

На 4 срещи сипе жалби срещу колегите си от ВСС

“Паметни бележки” от срещите на представителите на съдебната власт с експерти от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка (МСО) бяха публикувани вчера по единодушно решение на Висшия съден съвет.

“Труд” пусна пълния текст в електронното си издание и подбра за читателите ни най-ярките примери от изявленията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Макар в бележките думите му пред експертите от Брюксел да са преразказани, от тях се вижда безпощадно ясно как шефът на ВКС петни България, съдебната, изпълнителната и законодателната власт, жалва се от колегите си магистрати в кадровия орган, прокуратурата, комисията КПКОНПИ и др.

“Докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка са единствената възможност някои безобразия да бъдат разобличени.Отпадането на мониторинга го искат само политиците, но не и обикновените граждани, като ЕК ще покаже на чия страна застава”, говори Панов пред чужденците.

Публикуваните паметни бележки са от 4 срещи, три от които са проведени през 2018 г., а последната - на 12 и 13 март тази година.

Става ясно също, че докато представителите на ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обсъждат наистина важни въпроси, Панов използва случая, за да се изкарва жертва на натиск, тормоз и терор.

20-21 март 2018 г.

“В началото на срещата г-н Панов посочи, че е направил съзнателен избор да разкрива истини, включително мимикрията на съдебната реформа. Веднага след това е започнала една голяма кампания срещу него, за да не застанат съдиите срещу статуквото…

Според него основната пречка в борба с корупцията е стремежът на политиците да овладеят върховете на съдебната система. Така тя подпомага силите, които спират истинското є действие. Но системата не може да работи избирателно и ще блокира. Има казуси, които сочат, че сме се върнали 10 г. назад…

Според г-н Панов влиянието на политиката продължава да доминира във ВСС, пример за което е изборът за представляващ за новия състав (Съдия Боян Магдалинчев - б.р.)...

Председателят на ВКС посочи, че няма никакви резултати в борбата с корупцията, като може да докладва само стъпки назад…

На този фон докладът на ЕК за 2017 г. би трябвало да звучи положително, но той звучи малко шизофренично - казва се, че има недостатъци, а това, което е направено, е похвалено. Откриваме само заявени добри намерения, законодателни промени, без никакъв резултат. Г-н Панов счита, че очевидно ЕК е решила да се отърве от неудобството да обяснява защо Механизмът за сътрудничество и оценка не постига целите си в България като приключи това наблюдение. Според него никога ЕК не се е представяла толкова откровено като съучастник. Българският е един от малкото народи, които вярват на ЕС, но с малко усилия това може да се промени и да доведе до евроскептицизъм. Г-н Панов изрази увереност, че ако ЕК забрави правосъдната система в България, това ще се отрази на ЕС”.

19-20 юни 2018 г.

“В началото на срещата председателят на ВКС подчерта, че законодателният процес в страната остава непрозрачен…

Г-н Панов анализира резултата от влезлите през ноември 2017 г. промени в НПК и промяната на подсъдност по дела за корупция по високите етажи на властта. Той посочи, че са образувани 13 дела, от които 6 са върнати поради негодност на обвинението…

Председателят на ВКС даде примери с делата срещу Трайков и Прокопиев, срещу Ченалова, разследването срещу кмета на Плевен, делото срещу Румен Овчаров. Той посочи, че основната идея за промяна на НПК е била по-добрата работа между прокуратурата и съда по тези дела , за да не се връщат от СГС, но сега се отчита същото. Във връзка с разследването на кмета на “Младост” (Десислава Иванчева - б.р.), г-н Панов изтъкна, че това е била първта емблематична акция на новата КПКОНПИ, която е предизвикала сериозен дебат и възмущение относно начина на работа. Касае се за независим кмет, а не за политически избор и акцията се възприема като демонстрация, а не реална вола за справяне...”

4-5 октомври 2018 г.

“В началото на срещата г-н Лозан Панов отбеляза, че се говори само за проблемите в Полша, Унгария и Румъния, като България остава настрана, въпреки че процесите са същите и по-тежки. Политическият натиск, тромоз и терор спрямо председателя на ВКС в средата на мандата е не по-лек от колегите му в тези държави. Г-н Панов избори детайлно факти и тяхното ескалиране до сегашния момент... Той обобщи, че натискът нараства с годините. Вече се включват различни институции, като това представлява тормоз за осъществяване на работа...

В заключение г-н Панов обобщи, че му се налага да работи в монго по-тежки условия от тези в Полша, в много по-различна медийна среда.Обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна. Тези процеси в бившите социалистически страни са по-различни. Само 4 от членовете на ВСС са гласували да се замрази членството на полския ВСС в Европейската мрежа. Как се работи при такива условия, бранейки съдийската независимост и неприкосновеност....”

12-13 март 2019 г.

«...Председателят на ВКС е изненадан от изводите в последния доклад на ЕК по МСО. Според него съдебната система е затънала в дълбоки зависимости, като част от примерите за това са следните:

- Участниците в злоупотребите в СГС не са наказани, аса напълно оневинени.

- Председателят на ВКС няма право за изразява мнението си за случващите се безобразия. След всяко изказване започва медийна кампания срещу него, а ВСС изисква от г-н Панов да мълчи и го заплашва с импийчмънт.

....

- Има законодателен разврат, с който се нарушават фундаментални принципи на правото.

- Съдебната система работи избирателно и е напълно парализирана. Няма разследвания срещу политици от високите етажи на властта, а има само такива, които са по отношение на изпаднали в немилост. Има много показни кации, но са срещу бизнеса, а не срещу политици от високите етажи.

....

Председателят на ВКС може да говори. Той не бива да е аполитичен., защото спазването на законите се превръща в политически въпрос. Страхът продължава да съществува и става все по-голям. Тишината е това, което се очаква в съдебната система и опитът г-н Панов да бъде подложен на импийчмънт е показатен за това. Бавно и полека вървим към автокрация, случващото се напомняза националсоциалистическа Германия...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право