Локдаунът не уплаши бизнеса да наема хора

Най-много бизнесът търси служители за работа в търговията и производството, както и ИТ специалисти.

Обявите за работа се увеличават през март

Най-много служители търсят в търговията и производството

Пазарът на труда се раздвижи и в строителството

Повече фирми търсят работници през март, въпреки поредното затваряне на част от бизнеса като мярка срещу разпространението на коронавируса у нас. обявите за работа се увеличават с 10% спрямо февруари 2021 г. и двойно спрямо март 2020 г., показва проучване на платформа за търсене на работа.

При първия локдаун - през март 2020 г. пазарът на труда пострада сериозно, като обявите за работа намаляха драстично. При последното затваряне работодателите реагираха доста по-гъвкаво и уверено, обясняват експертите.

Най-много се увеличават обявите за търсене на работници в строителството - с 22% за месец, в “Счетоводство, одит, финанси” - 17% и “Административни дейности” - 16%, следвани от секторите “Производство” - 15%, “Логистика и транспорт” - 14% и “ИТ” - 12%.

Почти без промяна остава търсенето на кадри в един от най-пострадалите сектори - “Хотелиерство и ресторантьорство”, при който в предходния месец се наблюдаваше близо 140% увеличение на обявите, когато се очакваше те да възобновят дейността си.

Най-много бизнесът търси служители за работа в търговията и производството, както и ИТ специалисти.
Раздвижване на трудовия пазар има във всички области, като най-много се увеличават обявите за работа в Бургас - със 17%, явно и заради предстоящия летен сезон. В Стара Загора ръстът е с 16 на сто, в София - 9%, Пловдив - 4%, Варна - 10%, Русе - 6 на сто.

Освен задържащата се тенденция на покачване на обявите за работа през цялото първо тримесечие, добра новина е и че локдауните вече не се отразяват толкова осезаемо на пазара на труда у нас, коментират експертите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика