„Локдаун“ в Гърция заради адски жеги (обзор)

Археологически обекти като Акропола в Атина (на снимката) ще бъдат затваряни за пет часа по обяд и следобед.

В разгара е гореща вълна, температурите скачат до 43 градуса

Затворени са училища и детски градини, дейности и музеи на открито спират работа за пет часа

Забранено е паленето на огън на открито

Строги мерки, оприличени на локдауна по време на пандемията от COVID-19, въведе Гърция заради продължаващите адски жеги.

Затворени са училища и детски градини в страната. Държавните служители работят дистанционно, а много частни компании дадоха платен отпуск на работниците си до края на седмицата.

Компаниите, които имат дейност на открито, като строителство, технически и ремонтни дейности, дистрибуция и транспорт на продукти, доставки с двуколесно превозно средство, са задължени да прекратяват работа за пет часа по обяд и в ранния следобед. Ако инспекцията по труда установи, че при температури равни или по-високи от 40 градуса по Целзий разпоредбата не е спазена, налага глоби от 2000 евро на работник.

На служителите в затворени помещения е задълженително да бъде осигурено охлаждане и вода. Екипи на министерството по труда проверяват температурата в затворените помещения и масово глобяват работодатели за неспазване на изискванията за труд.

Всички археологически обекти и музеи на открито, като Акропола, също ще бъдат затваряни за пет часа около обедно време. Министерството на културата информира, че туристите, които са си купили билети за посещение за интервала между 12,00 до 17,00, когато Акрополът ще бъде затворен, могат да посетят археологическия обект след отварянето му - между 17,00 и 20,00 часа.

Туристите са предупредени за рисковете от продължително излагане на слънце и са приканени да избягват ходенето на плаж в обедните часове, като за възрастните и децата е препоръчано да посещават плажната ивица само рано сутрин.

Забранено е паленето на огън на открито. А полиция не допуска посетители в горски райони поради повишената опасност от пожари.

Метеоролози прогнозират температурни рекорди в Гърция през следващите дни. В разгара е нова гореща вълнѕ, която ще засегне повечето райони на страната, като жегите ще достигнат до 43 градуса по Целзий. Най-високи температури се очакват във вътрешността на континентална Гърция, в райони, отдалечени от морския бриз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа