„Локомотив” (Сф) излезе от тунела

Покривът на стадиона е ремонтиран не само в сектор А.

Вече 1300 състезатели тренират редовно на стадиона в “Надежда”

Спортът възкръсва в най-старото железничарско дружество в Европа

Нови зали, нови игрища, нови дисциплини, нови треньори и много нови спортуващи деца. Който минава покрай столичния стадион “Локомотив”, не може да не е забелязал пълната промяна в пейзажа в последните няколко години. На мястото на непроходимите гъсталаци, населени с бездомни кучета и отпадъци, никнат нови спортни съоръжения. Животът кипи в най-старото железничарско дружество в Европа. “Локомотив” (Сф) излезе от тунела на неизвестността и се движи по курс към по-светли дни, докато други клубове фалират, зали се рушат, цели спортни центрове изчезват.

Футболните ентусиасти в квартал “Надежда” ще получат изненада още преди Коледа с инсталирането на три игрища с малки вратички с изкуствена настилка, които ще се ползват както от школата на клуба, така и от жителите на района в свободните от тренировки часове. Близо до тях със съдействието на спортното министерство ще грейнат два нови тенис корта - финансирането вече е одобрено. Така в южната част на стадиона вместо пущинаци ще има цял спортен комплекс - басейн, два корта, три малки футболни терена с изкуствено покритие и един стандартен футболен с естествена трева. А само преди няколко години съоръжението бе затворено за мачове от общинските власти поради липса на лиценз и опасност от занемарената поддръжка на покривната конструкция.

Днес единственото място за спортуване в гигантската северозападна част на София посреща редовно 1300 състезатели, които са картотекирани в клубовете от обединеното дружество “Локомотив” (Сф). Броят им непрекъснато расте, защото се подобряват условията за тренировки и се организират турнири. Спортът тук е излязъл от реанимацията и се връща към старата си форма. Животоспасяващите процедури бяха задействани не от лекар, а от един бивш спортист с червено-черна кръв. Многократният републикански шампион по джудо и самбо Даме Стойков пое обединения спортен клуб и полагащия му се стадион през 2012 г. Тогава там тренираха 200 състезатели. Днес броят им е поне шест пъти по-голям.

Първо бе осъществена прословутата рехабилитация на въжетата на козирката, за която бившето ръководство на футболния клуб говореше с години, но не си мръдна пръста да направи нещо. За три месеца ремонтните работи бяха извършени и стадио­нът взе лиценз. “Червено-черният” отбор отдъхна и се върна в своя дом. Последва цялостна реконструкция на многофункционалната спортна зала с места за 500 зрители в сектор А. Тя отдавна е готова и редовно посреща турнири в различни спортове. На стадиона бе поставена топло- и хидроизолация, включително на покрива с площ 6000 кв. метра, за да спрат течовете. Подменена бе водопроводната инсталация на целия стадион, защото заради изгнилите тръби и натрупаните дългове в съблекалните липсваше студена вода. Всичко това е минало. Днес спортистите се къпят и възстановяват и с минералната вода с температура 57 градуса от извора до стадиона. Разполагат с модерни сауни и басейни.

Баскетболистите си имат прясно ремонтирана зала. Съвсем скоро ще е готова и залата за волейбол.

По-добрите условия привличат повече спортисти. В дружеството влязоха нови клубове по баскетбол, лека атлетика, тенис, художествена гимнастика, хандбал. Никой не плаща сметки за ток, вода, отопление, наем - разноските се поемат от обединения спортен клуб. Междувременно футболният “Локомотив” (Сф) възстанови тренировъчния терен и бе изграден още един с изкуствена настилка за детската академия “Надежда”. При прерязването на лентата премиерът Бойко Борисов възкликна: “Направеното тук трябва да служи за пример на всички. Ако се работи по този начин, догодина може да отделя 100 млн. лева за футбол.”

С 1300 активно трениращи “Локомотив” (Сф) се превръща в един от най-големите спортни центрове в страната. Шефът на дружеството Даме Стойков споделя: “Нашата цел е да създадем добри условия за подготовка, да посрещнем спортистите в хубави топли зали, треньорите да работят нормално, да се организират лагери и турнири. Искаме да върнем децата на стадиона, да им е приятно да идват тук, да си създадат навик да спортуват, за да растат здрави и родителите да са спокойни. Имаме сериозни планове и когато ги реализираме, “Локомотив” ще стане модерен спортен комплекс.”

А дали малчуганите някой ден ще станат големи шампиони, зависи най-вече от тях. Обновените зали и игрища не са гаранция за медали. Но ако ги няма, е гаранция, че медали няма да има.

Открива се интернат

Възстановиха спортното училище

Една от първите задачи на Даме Стойков след избора му за президент на обединения спортен клуб “Локомотив” (Сф) през 2012 г. бе да възстанови спортното училище до стадиона в “Надежда”, откъдето са излезли много известни спортисти и футболисти. Със съдействието на министерството на образованието и Столичната община идеята бе реализирана. 153-то училище “Неофит Рилски” отново е дом на подрастващите спортисти в “Локомотив”, които се обучават в специализирани паралелки. Изградено е ново общежитие за 35 деца от фондация “Домус”, което чака Акт 16.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт