„Локомотив“ (Сф) стана на 90 години

С празничен парад, музика, танци и много настроение Обединен спортен клуб „Локомотив“ (Сф) отпразнува 90-ия си рожден ден на своя стадион. Централната трибуна се изпълни със спортисти, треньори, ръководители, ветерани и почитатели на най-старото „железничарско“ дружество в Европа.

Стотици родители аплодираха децата си, които дефилираха на пистата като членове в клубовете по 16-те вида спорт под егидата на „Локомотив“. Сред гостите на тържеството бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, депутатът Лиляна Павлова, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, районният кмет Димитър Димов, представители на различни спортни и държавни институции. Бяха дошли също президентът на баскетболната федерация Георги Глушков, шефът на джудото Румен Стоилов, треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова, големият волейболист Борислав Кьосев. На трибуните бяха собственикът на футболния клуб Иван Василев и изпълнителният директор Бойчо Величков.

„Обединеният спортен клуб „Локомотив“ е една от най-големите спортни организации в България“, заяви в приветствието Красен Кралев. Той благодари на състезатели, треньори, ветерани и ръководители за това, че от създаването на дружеството защитават с достойноство честта на България в международните форуми. Министърът припомни, че със спечелените медали от олимпиади, европейски и световни първенства представителите на „Локомотив“ мотивират младите поколения да спортуват.

„Вярвам, че заедно с ръководството на „Локомотив“ ще работим за подновяване на спортните съоръжения и бази, за да бъдат използвани безопасно от децата и възрастните“, добави Кралев.

„Много усилия положихме да реновираме базата и да подобрим условията, при които тренират нашите деца, защото това е нужно за постигане на добрите резултати в спорта“, обърна се към гостите Даме Стойков, председател на Обединен спортен клуб „Локомотив“. Той изказа благодарности към спортното министерство и Столична община, както и на всички структури, с които работи дружеството, за подкрепата и доброто партньорство.

„Бъдещето на „Локомотив“ е сигурно с присъствието на толкова много спортисти и хора тук“, каза зам.-кметът Дончо Барбалов. Той отправи специално поздравление към „железничарите“ от името на Йорданка Фандъкова. Депутатът Лиляна Павлова поздрави специално младите състезатели: „Деца, вие сте нашият капитал. Бъдете смели и прославяйте България!“. След тези думи тя даде сигнал и стотици червено-черни балони полетяха във въздуха над стадиона.

1500 деца тренират в „Надежда

Около 1500 деца се занимават активно със спорт днес в различните клубове под егидата на  „Локомотив“. Желаещите да тренират редовно непрекъснато се увеличават. Възстановено и е спортното училище. Ударно се реконструира базата, като паралелно се строят нови съоръжения. Благодарение на направените инвестиции и подобрения от настоящото ръководство с председател Даме Стойков дружеството е един от най-добре организираните обединени спортни клубове у нас. Предстои поставянето на осветление на стадиона и изграждане на нова многофункционална зала с капацитет около 3000 зрители.

Осветление е монтирано и на новите открити игрища със специална настилка за волейбол, баскетбол и футбол. Възражда се прочутата локомотивска школа във футбола, откакто бизнесменът Иван Василев пое клуба и го спаси от закриване.

Посмъртно

Плакети за Котков, Начко и Берков

По повод 90-ата годишнина на „Локомотив“ ръководителите на спортните клубове наградиха с плакети някои от най-изявените личности в историята на дружеството. Посмъртно бяха отличени легендарните футболисти, носили „червено-черния“ екип - Никола Котков, Начко Михайлов и Георги Берков.

За особени заслуги към футболния клуб бяха наградени бивши играчи, треньори и началници като Спиро Дебърски, Бойчо Величков, Тодор Колев, Иван Василев, Румен Горанов, Васил Методиев, Апостол Чачевски, Костадин Стойчевски, Димитър Стефанов, Атанас и Иво Тоневи, Николай Гигов и др. Обединеният спортен клуб отдаде заслуженото на предишните си ръководители в лицето на Йордан Събков и Владимир Аврионов (посмъртно), както и на Никола Добрев. За заслуги в баскетбола бяха отличени и много изявени състезатели.

 

Коментари

Задължително поле