"Локхийд Мартин": Изтребителите Ф-16 за България ще бъдат произведени в Грийнвил, Южна Каролина

“Изтребителите Ф-16 Блок 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на Ф-16 на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия". Това заявяват от американската компания в изявление, разпространено до медиите.

Не сме планирали, нито пък сме предлагали Ф-16 за България да се произвеждат в която и да е друга страна, включително Индия”, каза Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин".

На 16 януари парламентът даде зелена светлина на преговорите за закупуването на самолетите за българските ВВС.

"Локхийд Мартин", базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.

Изявлението идва след появила се информация в някои сайтове, че изтребителите за българските ВВС ще бъдат произвеждани в Индия. Като източник на информацията се цитира публикация на агенция Ройтерс. В действителност в нея се посочва, че американската компания преговаря с Индия по голяма сделка за покупка на Ф-16 Блок 70 - вариантът, който ще бъде доставен и на България. Като част от сделката "Локхийд Мартин" предлагат и преместването на производствени мощности за Ф-16 от завода в Тексас в азиатската държава. Там трябва да бъдат произведени изтребителите за индийската армия - над 100 на брой, както и такива за други клиенти. Плановете обаче са на ниво преговори. В Делхи все още не са избрали доставчик, като комуникация се води с "Боинг" за Ф-18, със "Сааб" за "Грипен", с френската "Дасо" за "Рафал", с европейския консорциум, който произвежда "Юрофайтър", както и с Русия.

Коментари

Задължително поле