"Локхийд Мартин": Ф-16 могат да пристигнат в България най-рано през 2023 година

Радарът на най-новата модификация може да следи 20 мишени едновременно

Ако българското и американското правителство се договорят за покупката на изтребители F-16 Block 70 за родните ВВС, 8-те машини ще пристигнат у нас до 2023 г. Това стана ясно на презентацията на самолета, направена в Пловдив от представителя на компанията-производител Джeймс Робинсън.

Самолетите ще се произвеждат в новия завод на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, който ще бъде завършен през това лято. След това първо ще бъдат произведени поръчаните от Бахрейн изтребители, а после и за Словакия. Чак тогава ще започне работата по самолетите за България.

Според Джеймс Робинсън, който е бил пилот на F-16, моделът F-16 Block 70 е „най-модерният реактивен изтребител с един двигател в света”.

Модерната радиолокационна станция може да следи 20 мишени едновременно, а изтребителят притежава система, която не позволява сблъсък със земята дори и ако пилотът изпадне в безсъзнание или по някаква друга причина загуби контрол над управлението. В такива случаи системата поема контрола над самолета и преди да се разбие в земята, го извежда на безопасна височина.

Ресурсът на самолета е 12 000 летателни часа. "При конкурентните машини този параметър е 8000 часа", изтъкна Робинсън.

Ако се стигне до сделка, нашите пилоти ще трябва да се обучават в САЩ между 9 и 24 месеца, включително част от тях и като инструктори.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България