Лом разказа историята си с великденски яйца

Важни събития, дати и обичаи от историята на Лом се появиха изписани на великденски яйца, поставени в центъра на крайдунавския град. Инициативата е в чест на големия християнски празник Възкресение Христово.

В дните преди светлите празници местни ученици и художници изрисували и украсили огромни великденски яйца, които са подредени пред общинската галерия. Върху най-голямото яйце – с височина повече от метър, са изписани сградата на градското читалище „Постоянство” – едно от първите в България, катедралния храм „Успение Богородично” и символите на празника на града – Вяра, Надежда и Любов. Великденските яйца веднага се превърнаха в атракция и край тях се снимат деца, възрастни и гости на града.

В Историческия музей пък е подредена изложба на традиционни писани яйца, наричани в дунавския край „перашки”, и обредни хлябове. Яйцата са изрисувани по образци от 19 век, описани и съхранени от големия етнограф и писател Димитър Маринов. Върху тях греят петлета, риби и цветя – символи на здраве, плодородие, вяра и красотата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони