Лом се гърчи в жажда, събира водоноски от цяла България

Управата на Лом е изпратила зов за спасителна доставка на вода към цяла България. Крайдунавския град и района останаха в жажда и суша след огромна авария на стария си водопровод. От общината са поискали водоноски от близки и далечни градове и първите цистерни вече пристигат в Лом. Очакват се още, съобщиха от Общинската администрация.

Кризата удари пристанищния град във вторник през нощта, когато довеждащия над 50-годишен водопровод се спука и рукналите порои изкопаха 6-метрова пропаст в полето.

Изгнилите тръби не могат да бъдат свързани, казаха ВИК експерти. Местната управа свика Кризисния щаб и обяви бедствено положение. От четвъртък училищата и детските градини в Лом са затворени.

Общината е изпратила апел до всички в страната за бърза доставка на водоноски. Монтана, София, Козлодуй и Своге вече са се отзовали и на пет пункта в града цистерни предлагат вода, но само за битови нужди.

Пред крановете постоянно се извиват опашки на хора с туби и кофи. За да бъдат осигурени всички квартали, трябва да бъдат разкрити поне 17 пункта, казаха от местната управа. Общинарите договарят и доставка на минерална вода, която ще бъде раздавана безплатно на възрастни, болни и бедни хора.

В петте села, останали също на сухо заради аварията, ситуацията е по-лека, тъй като имат изворни чешми и кладенци, обясниха запознати.

Възстановяването на гръмналия водопровод към Лом ще бъде изключително трудно и ще продължи поне седмица, заявиха експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България