Лом търси 150 млн. лева, за да пие вода

Крайдунавският град Лом и част от селата в общината са застрашени да останат за дълго без питейна вода.

Водопроводът, която снабдява района с живителната течност, както и тръбите под улиците са изцяло изгнили и аварират всеки ден. За решаване на огромния проблем са необходими 150 млн. лева, но толкова средства няма, съобщиха от местната управа.

Водната криза над Лом и района надвисна още в началото на новия век, когато експертите биха тревога, че водопровода към града е в трагично състояние и трябва да бъде подменен. Държавата отпусна 1,3 млн. лева за нов тръбопровод, но фирма, близка до тогавашен депутат, която спечели поръчката за съоръжението, взе парите, не свърши нищо, а после бе продадена на безимотен циганин. Авариите по стария тръбопровод започнаха да растат, а през последните години ежедневно се пукат и тръбите в града.

Общинските експерти разработиха проект за воден цикъл – цялостна подмяна на 55 км водопровод, 80 км канализация и строеж на пречиствателна станция. Но предишната управа не може да стартира проекта, оценен на 96 млн. лева. Толкова пари за Лом сега няма нито в местната, нито в държавната хазна. Местната управа не може да кандидатства и за еврофондовете заради отказа на една от общините в областта – Берковица, да се включи във Водната асоциация. Засега МРРБ е осигурило само 1,2 млн. лева за нов водопровод на 13 улици и 200 000 лева за ремонт на част от довеждащия тръбопровод към Лом.

Това обаче не решава проблемите, авариите растат, само от началото на годината са 500, а над 22 000 души в града и близките села остават дни наред без вода. Има опасност по-голяма авария да остави района на сухо за дълго, заявиха експерти пред местния парламент. „Молим се да няма повече аварии, но молитвите на помагат! Ако чешмите пресъхнат, започваме протести!”, заканват се ломчани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България