Лондон заплашва да увеличи кибернетичния си потенциал срещу Кремъл

Снимка: Архив

Лондон увеличава настъпателния си киберпотенциал, пише руският вестник „Независимая газета”.

Лондон обмисля широк спектър от отговори на възможни хакерски атаки от Русия. Британските военни заплашват да увеличат кибернетичния си потенциал, който, ако е необходимо, да им позволи да "изключат светлината" в Кремъл. Това се съобщава от вестник Sunday Times, цитирайки източници.

Британските медии преди това съобщиха, че Великобритания може да прибегне до кибератаки срещу Русия в отговор на отравянето през март тази година в Солсбъри на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В същото време телевизионният канал Sky News информира за плановете на британското министерство на отбраната и Центъра за правителствени връзки да създадат кибернетично отделение с численост 2 хиляди души, за да отблъснат заплахата от Москва.

Новата структура се очаква да позволи на Обединеното кралство да увеличи своя офанзивен потенциал във виртуалното пространство четири пъти. В същото време дейностите на отдела, чието създаване ще изисква най-малко 250 млн. паунда, ще бъдат насочени не само към отблъскване на кибернетични заплахи, но и при извършване на офанзивни кибернетични операции.

Според бившия британски посланик в Русия Антъни Брентън (от 2004 г. до 2008 г. - НГ), Русия играе водеща роля в "тихата война" със Запада. В интервю за ВВС Брент отбеляза, че такива действия като шпионаж и скрита пропаганда винаги са се случвали, но той вижда истинската опасност от руски кибер атаки срещу инфраструктурата. "Заплахата е, че някой ще направи нещо, което ще се превърне в ситуация, която излиза извън контрол, като прекратяването на функционирането на цялата енергийна система. Ако това се случи, ще бъдем в състояние на огромна конфронтация и няма как да я овладеем", каза Брентън.

Според американския портал Daily Beast, цитирайки доклада на компанията ESET, руските специални служби твърдят, че тайно са разработили нов тип злонамерена програма, която не може да бъде премахната от компютъра. Новият вирус е създаден на базата на шпионския код, разработен през 2015 г. от друга хакерска група, Hacking Team. "Руските хакери са взели кода и го модифицират", казва Daily Beast. Според публикацията, зад създаването на вируса стои хакерска група Fancy Bear, която се твърди, че е свързана с руското разузнаване.

Днес Обединеното кралство, Холандия, САЩ, Канада и Дания обвиняват руските разузнавателни служби, че се опитват да атакуват компютърни системи, по-специално Световната антидопингова агенция (WADA), британското външно министерство, ядрената компания Westinghouse, химическата лаборатория на Портън Даун и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), както и антидопингови агенции и спортни федерации от различни страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа