Лондон няма ясен план за Брекзит, работи по 500 проекта

Британското правителство няма ясен план за Брекзит, нито стратегия за водене на преговорите. Едва ли такъв ще бъде изработен от кабинета в близките шест месеца, показва изтекла информация, станала достояние на вестник „Таймс“.

От записки на консултант от 7 ноември става ясно, че Уайтхол работи по 500 проекта, свързани с Брекзит, и може би има нужда допълнително от 30 000 души персонал. Въпреки това, както става ясно от документа, няма обща стратегия за излизане от ЕС, поради големи различия между членовете на кабинета.

Говорител на правителството заяви, че „не разпознава твърденията от паметната записка“.

Премиерът Тереза Мей се надява до края на март догодина да задейства член 50 от Лисабонския договор, с което официално се поставя началото на двугодишния процес на преговори за напускане на ЕС.

Политическият кореспондент на Би Би Си  Крис Мейсън, който е видял документа обаче смята, че той показва колко сложно и пълно с предизвикателства ще бъде реализирането на Брекзит, съобщава БНР.

От документа е видно, че по въпросите на Брекзит има големи различия между външния министър Борис Джонсън, министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и министъра за външна търговия Лиъм Фокс, от една страна, и министъра на финансите Филип Хамънд и министъра на икономиката Грег Кларк, от друга. В документа са отправени критики към Тереза Мей, че си печели репутация на човек, който „еднолично взема решения и налага мнението си“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа