Лондон публикува проекта за споразумение с Брюксел за Брекзита

Основният акцент е статутът на европейските граждани във Великобритания и на британците, които живеят в държави от ЕС

Очаква се днес Британското правителство да публикува днес своя проект за споразумение с Брюксел за излизане от Европейския съюз, съобщи БТВ.

Основният акцент в него ще бъде статутът на европейските граждани във Великобритания и на британците, които живеят в държави от ЕС

Притесненията на Брюксел са най-вече за правата на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство. Според британския преговарящ за Брекзита Дейвид Дейвис този въпрос е сравнително лесен за договаряне и споразумение по него ще бъде постигнато сравнително бързо.

По време на последната среща на върха в Брюксел премиерът Тереза Мей предложи споразумение за статута на европейските граждани след Брекзита.

Предвижда се онези от тях, които са във Великобритания от най-малко 5 години, да могат да кандидатстват за нова категория статут за уседналост. По този начин ще могат да бъдат третирани като британски граждани. Това се отнася за областите здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии.

Според Лондон най-сложните въпроси са свободната търговия и митническите тарифи. Британското правителство е готово и на временно споразумение по тези въпроси, за да не се затрудняват бизнес отношенията между Острова и страните от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа