Лорина Камбурова: Отказах снимки с Никълъс Кейдж

Звездата от сериала "Скъпи наследници" предпочела българската продукция и не съжалява

Ако денонощието беше от 48 часа, талантливата и всестранно надарена Лорина Камбурова щеше да е много доволна, защото щеше да е опитала двойно повече неща. Тя е само на 25 години, а вече има впечатляващ бекграунд – 3 сериала, 5 филма, музикална банда, композиране и пеене наживо в клубове, музикални клипове, професионален дублаж.

Родена е във Варна и от 6-годишна е на сцената с музика. Детството й минава във Варненската детска опера, където за 10 години участва в 15 мюзикъла. Като ученичка стига до финала на „Мюзик Айдъл 3". На 18 години до последно се колебае дали да следва актьорско майсторство, право или журналистика. Влиза в Икономическия университет във Варна, но скоро се отказва. Преди 4 години завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков.

Големият й старт в актьорството е в ролята на бунтарката Лия в сериала „Връзки“ на bTV. Участвала е и в турския сериал „Ездачи“. Снимала се е в 5 американски продукции, сред които приключенския екшън Crystal Inferno, където си партнира със звездата от лентата „Да срещнеш Джо Блек“ Клеър Форлани.

Лорина е една от звездите в новия хитов сериал „Скъпи наследници“, който започна от 15 янyаpи по bTV.

- Лорина, в новия сериал „Скъпи наследници“ героинята ти Ана живее на село и се занимава с изкуство. „Прегърна“ ли веднага ролята?

- Този образ ми хареса още от самото начало с това, че е нещо различно от предишните ми роли. Във „Връзки“ моята героиня беше лошо момиче. Сега имам възможност, преди да са ме вкарали в клишето „лошо момиче“, да изляза от него и да направя нещо различно. С този образ израснах изключително много актьорски, защото в сериала той започва като едно малко момиче, но има невероятно развитие по-нататък. Слава Богу, сценаристите са изключително талантливи и развиват линията на всеки по най-добрия начин, с много въображение и конфликти.

- Яздиш кон, усвои ли и това изкуство?

- Професионалната езда е малко като пеенето - призвание за цял живот. То се учи с години и не мога да кажа, че съм го усвоила, но със сигурност имам вече подход към тези животни. Мога да стоя правилно на кон и да изпълнявам от точка А до точка Б, без да се убия. (Смее се)

- Ти си градско момиче, родено във Варна, живеещо в София. Трудно ли ти беше да се адаптираш към живота на село по време на снимките?

- Винаги съм се наричала морски човек и смятам, че по-велико нещо от морето няма. Но след снимките на „Скъпи наследници“ в планината наистина я заобичах такава, каквато е, открих нейната красота. Няма нищо по-хубаво от чистия въздух, от природата, от неподправеността на българските гори. Бях щастлива през тази една година в планината, че работихме много и че бях далече от града. Всеки трябва да има в главата си една крушка, която да светва във всеки момент, когато иска да избяга от проблемите си - природата е решението.

- Защо се отказа от участие във филма с Никълъс Кейдж – „Код 211“, след като си била одобрена, а в жълтата преса писаха, че той дори ти е хвърлил око?

- Хората могат да си пишат каквото искат, както се казва, няма лоша реклама. Бях на кастинг, наистина ме харесаха и избраха за филма, но натовареният ми график в „Скъпи наследници“ не ми позволи да изместя програмата си. Бях решила да се посветя на този проект. Случайно бях на кастинга за „Код 211“, имах десет минути буквално, отидох, изиграх задачата си, те пък ме харесали. Съжалявам само, че не успях да се срещна с Никълъс Кейдж. За мен той е голям професионалист и е направил едни от най-запомнящите се филми. Миналата година бях в Ню Орлиънс, където Никълъс Кейдж си е купил къща преди години. Имах възможност да видя къде е живял – в „Къщата на духовете“, която е с печална слава. Говорело се е, че той не е много суеверен човек, но Ню Орлиънс е възвърнал вярата му във вудуто и суеверията и не му е било особено леко там.

- В VI клас внезапно губиш майка си... Колко силен човек трябва да си, за да го преодолееш през годините и да си толкова успешна?

- Всичко зависи от теб. Избираш как да насочиш енергията си. Не казвам, че е лесно. Всеки страда, всеки има загуби на близки хора в живота си. Просто избираш как да насочиш своята мъка или щастие - дали в позитивна или в негативна насока. Ясно е, че можеш да седнеш и да страдаш, но може и да не го направиш. Това си е личен избор.

- Ти си лъчезарен и слънчев човек, излъчваш позитивизъм, как го постигна след толкова тежки изпитания?

- С много работа над себе си, с четене на много духовна философска литература и задаване на много въпроси. Всеки може да го направи, не е толкова трудно, пък и винаги откриваш нещо ново за себе си.

Адвокат Айля Хасан:

Плашещо е, че хората губят вяра в правосъдието

Честите реформи на закони усложняват тяхното прилагане, вместо да го улесняват, смята служителката на Темида

Айля Хасан е млад, но вече проспериращ адвокат, със собствена кантора, създадена през 2008-а. Екипът се състои от млади професионалисти, които притежават добра правна, финансова и езикова квалификация, придобита в хода на тяхната интензивна практика.

- Айля, вие сте млада, но вече сте доста известен адвокат. С какви амбиции открихте кантората си, какви услуги предлагате?

- Още докато учех право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", знаех, че искам да се занимавам с адвокатската професия, но голямата ми мечта и цел беше да имам своя собствена кантора. По време на следването си работех в различни кантори и виждах какво е отношението на адвокатите към студентите и младите хора изобщо. В повечето случаи стажантите се наемат, за да извършват цялата техническа работа, без да им се дава много шанс за развитие и овладяване на практически умения в областта на правото. Тогава си обещах, че ще изградя своя кантора, която ще се подчинява на съвсем различни правила. За мен е важно да използвам потенциала на всеки човек и да му дам поле за изява, както и така желаната себереализация, чувството да знаеш, че си полезен за екипа. Сферата, в която моята кантора се занимава, обхваща широк кръг от правни материи - търговско, семейно, наследствено, данъчно, финансово, административно право, както и право на интелектуалната собственост. Единственият отрасъл на правото, с който избягвам да се занимавам, е наказателното право.

- Обслужвате редица компании, поемате ли защита и на обикновени граждани?

- За мен няма понятие "обикновени граждани", тъй като всички сме равни пред Всевишния и пред закона, а друг е критерият, че според законодателя са дефинирани като Физически и Юридически лица. Еднакво уважавам всички - и граждани, и представители на различни търговски дружества, които са се обърнали към мен. Вписана съм в Националното бюро за правна помощ и поемам правните защити и на граждани, в качеството на особен представител, така наречената служебна защита.

- Слушаме какво мислят политиците за реформата в съдебната система, но някак не се чува гласът на експертите, на работещите в системата. Вие какво мислите по този въпрос?

- За съжаление, в последните години сме свидетели на чести реформи на закони, които усложняват тяхното прилагане, вместо да го улесняват. Наред с това, се опитва да се посегне и на доста по-висши ценности като Конституцията и залегналия в нея принцип на разделение на властите. През определен период от време се повдига и въпросът за мястото на прокуратурата - дали да е в съдебната, или в изпълнителната власт. Моето мнение по този въпрос е, че прокуратурата, за да изпълнява ефективно своите функции, вменени й от Конституцията на Република България, следва да остане в съдебната власт. В противен случай сме изправени пред заплахата тя да стане механизъм за разчистване на сметки и премахване на неудобни хора.

- Независима ли е според вас съдебната система, има ли хора, които й пречат? Не е ли много малък броят на юристите в парламента?

- Съдебната система е организирана от законодателя по начин, който да гарантира безпристрастността и непредубедеността на магистратите, предоставяйки им различни правни гаранции. Въпросът се усложнява, когато обаче се намеси човешкият фактор. Съдиите и прокурорите са хора, а не машини. На тях също може да им бъде повлияно по различни начини. Плашещо е, че ставаме свидетели на времена, в които хората са изгубили вяра в правосъдието и отдават почит на саморазправата. Това усещане за безнаказаност все повече се настанява у хората, за което спомагат и показните убийства, посягането на телесната неприкосновеност, както и шумните акции, които след това се потулват.

Факт е, че в настоящото Народно събрание участват най-малко юристи. Това може да има неблагоприятни последици за развитието на правото и съдебната система, ако депутатите не се вслушват в съветите на своите колеги-юристи. Според мен трябва да се увеличи практиката при изготвянето на законопроекти да участват преподаватели от университета, но да се търси и мнението на действащи юристи с доказано име. Само тогава можем да бъдем сигурни, че един закон ще бъде приет, както повеляват принципите на правото и правната техника, но едновременно с това той ще бъде съобразен и с нуждите на практиката.

- При тази численост на юридическите факултети у нас не мислите ли, че е паднало нивото на обучение?

- Към настоящия момент в страната има 9 действащи факултета по право. За съжаление отсяването на кадрите е паднало доста. В момента приемът на студенти в специалност "Право" е неоправдано висок. Нито съдебната система, нито частният пазар се нуждаят от толкова много кадри и се получава пренасищане. Наред с това, няма никакви критерии за отсяване на студенти. Общо взето, колкото са приети, толкова завършват.

Относно нивото на обучение, смея да кажа, че се наблюдава снижение на критерии, на които трябва да отговарят студентите. За мен лично единствено Софийският университет все още успява да предложи наистина високо ниво на обучение. Но за съжаление, Алма Матер също се повлича по тенденцията за увеличаване на квотите за прием, което като цяло не е толкова страшно, колкото фактът, че няма пресяване на кадрите.

Калканджиева: Стига силикон, спрете с операциите!

Маги Вълчанова се развела тайно

Дебора и Динко се събраха

Лафове на Божинов влязоха в театъра

"Мис Силикон" получила оферта за порно филм

Тамара Георгиева отрича корекция на носа

Проф. Лъчезар ГРОЗДИНСКИ:

Разводът е сериозна причина за развитие на атеросклероза

Троянският манастир променя историята

Житният режим на Учителя удължава живота с 15-20 години

Моралисти роптаят, че черквата е обърната на театро

Камий Клодел – мъчението да си любовница на гений

Астронавт:

Извънземни спасиха Земята от ядрен апокалипсис

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица