Лошите кредити намаляха до 2,6 млрд. лв.

През януари лошите и преструктурирани кредити на домакинствата се понижиха с 2.4 процентни пункта до 2,6 млрд. лв., спрямо година по-рано, а тези на фирмите отчетоха спад от 3,5 пр. п., достигайки 5,2 млрд. лв. Това показва макроикономическият анализ на Райфайзенбанк България.

Общо за банковата система необслужваните над 90 дни заеми намаляха с 3,1 процентни пункта спрямо същия месец на 2016 г. до 20,1%.

Анализаторите на банката отчитат, че през 2016 г. брутният вътрешен продукт нарасна с 3,4% на годишна база според данните на Националния статистически институт. За положителната динамика на икономиката повлия отново главно външното търсене. Водещ фактор от страна на вътрешното търсене беше крайното потребление, даващо 1,4 пр. п. към ръста на БВП, следвано от брутното капиталообразуване - с 0,2 пр. п.

„Нарастването на крайното потребление бе резултат от увеличено индивидуално потребление, от което най-значителен принос имаше потреблението на домакинствата, което бе движено не само от нарастването и при двата компонента на дохода в рамките на брутната добавена стойност, но и от снижаването на лихвеното равнище в страната“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес