"Лудогорец" изравни български антирекорд

Шамарите от "Арсенал" доведоха до изравняване на българския антирекорд в европейските турнири. Загубата на "Лудогорец" с 0:6 изравни по кошмар поражението на "Локо" (Пд) с 1:7 като гост на "Оксер" през 1992 г. за купата на УЕФА.

Всички български грандове са имали загуба с по 5 гола разлика в европейските турнири. Първо това се случва на ЦСКА в КЕШ. Във второто издание на турнира "червените" победиха унгарския "Вашаш" с 2:1 у дома, но катастрофираха с 1:6 като гост. Поражение със същия резултат са претърпявали още "Локо" (Сф), "Ботев" (Враца), "Сливен" и "Пирин" (виж таблицата).

36-100

"Левски" не е допускал 6 гола в един мач, но за сметка на това има 3 тежки загуби с по 0:5.

"Лудогорец" се размина с европейски антирекорди. Досега най-големите загуби в груповата фаза на Шампионската лига бяха с по 0:8 в мачовете "Реал" - "Малмьо" и "Ливърпул" - "Бешикташ".

В българската история в Европа само ЦСКА е успявал да победи английски тим като гост. При това два пъти. През 1980-а "червените" сразиха действащия еврошампион "Нотингам" с 1:0. Със същия резултат ЦСКА спечели и срещу още един актуален крал на Европа - "Ливърпул" през 2005-а. Също само в червено са гарнирани отстранявания на англичани - "Нотингам" (1980 г.) и "Ливърпул" (1982 г.)

До реми като гост срещу англичани два пъти е достигал ЦСКА - 2:2 срещу "Нюкасъл" (през 1998 г.) и 1:1 срещу "Блекбърн" (през 2002 г.). "Левски" пък направи 1:1 на терена на "Уотфорд" през 1985-а. А "Литекс" стигна до същия резултат срещу "Астън Вила" в Бирмингам. При всички случаи с ремитата на Острова обаче нашите отбори отпадат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ