Лудостта на Марадона

МОСКВА – Диего Марадона и лудостта – една любов необяснима. За мнозина той е най-великият футболист в историята. Геният с Божията ръка. Геният на лудостта.

Два пъти дон Диего се появи на руска земя и два пъти се забърка в скандали. Всичко започна с мача на откриването, когато руски полицаи не го познаха под тъмните очила. Не му позволиха да паркира на ВИП място и стана страшно. Комисари на ФИФА бързо оправиха проблема и Марадона се настани до бразилския феномен Роналдо в ложата на „Лужники“.

Този „малък инцидент“ беше само закуската пред основното. Дойде първият мач на Аржентина, където Марадона вече бе във вихъра си. Няколко минути преди дуела с Исландия (1:1) идолът се появи във ВИП-а. Стотиците фотографи от терена насочиха обективи нагоре, а феновете засвяткаха с телефоните си.

Първоначално Диего бе усмихнат и махаше към трибуните – беше съвсем близо до аржентинската агитка, която заскандира името му. Журналистката от ВВС Джаки Оутли разказа какво се случи.

„Няколко фенове от Южна Корея викаха „Диего, Диего“ – обясни репортерката. – Той им отвърна с усмивка, въздушна целувка и помахване. След това погледна надолу към земята, което се приема за расистка обида. Всички го видяхме и бяхме потресени.“

„Феновете бяха толкова въодушевени, че ще могат да го снимат и изведнъж Марадона направи този ужасен жест“, продължи журналистката Сеема Джасвал.

После във фейсбук Марадона опита да се оправдае. „Напълно съзнавам, че на световно първенство се търси новината навсякъде – написа идолът. – Искам да изясня всичко. Бях заобиколен на стадиона от група хора и между тях имаше едно азиатско момче с аржентинска фланелка, което ме снимаше. Опитах се да му кажа колко мило е, че азиатците викат за нас. Това е всичко, момчета!“

Това обаче далеч не бе всичко от деня на дон Диего на стадион „Спартак“. В многото клипове, направени с мобилните телефони, Марадона бе заснет как често си търка очите и си пипа носа. Социалните мрежи избухнаха. Феновете твърдят, че това е видим знак, че футболният идол е бил друсан. В своята история многократно Марадона е имал проблем с наркотици. Заради кокаин той бе дисквалифициран от ФИФА от световното първенство през 1994 година и не игра точно срещу България, когато нашите спечелиха с 2:0 след голове на Христо Стоичков и Наско Сираков. Заради пристрастеността си към наркотиците той няколко пъти е бил почти пред умиране.

Продължаваме смело напред в „мача“ на Марадона. Без никаква свян аржентинецът извади пурата си и започна да дими като парен локомотив. Тютюнопушенето е забранено на всички стадиони на мондиала. Никой от стюардите обаче не се оказа достатъчно смел, за да го спре. Така единствен от 44 000 души на стадион „Спартак“ дон Диего доизпуши необезпокояван пурата си.

И Марадона отново започва да се обяснява във фейсбук. „Беше тежък ден за всички аржентинци – написа той. – Всеки има право да чувства нещата по своя начин. Аз наистина не знаех, че пушенето е забранено. Извинявам се на всички и на организаторите. Давай, Аржентина! Сега имаш повече нужда от подкрепа отвсякога.“

След като мачът завърши, Марадона най-накрая се намери и футболно. Написа послание до аржентинския отбор във фейсбук. „Аз стартирах световно първенство със загуба, а не с реми. Въпреки контузиите, въпреки всичко ние стигнахме до финал благодарение на Гойко (б.а. – вратарят Гойкоечея) и жертвите на всички момчета. Да продължим да подкрепяме Аржентина!“

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят