Луковитски села на протест срещу изграждането на кариера за варовик

Снимка: БНР

Против изграждането на кариера за добив на скалнооблицовъчни материали и варовици в землището на луковитското село Ъглен се обявиха жители на няколко села в региона на обществено обсъждане в Луковит и Ъглен.

Предложеният концесионен договор е за срок от 35 години, концесионната площ е 456 декара, а площта на доказаните запаси и тази, на която ще се извършват добивни и преработвателни дейности е около 144 декара, съобщава БНР.

"Тази кариера не бива да я допускаме. Тя най-напред ще наруши хода на водите, които захранват единствените два извора на селото, за което ВиК – Ловеч е предупредило кандидатите за инвеститори, ще бъде унищожен горски фонд десетки декари и стотици декари плодородна земя. Камионите, които ще преминават през селото до магистрала "Хемус" ще унищожат улиците, водопроводи и сградния фонд", каза един от недоволните в село Ъглен.

"Ако не се съобрази, ще се постави въпросът ние ли да стоим тук или той да стои тук. Правете си сметка. Ние няма къде да идем", заканиха се местните. "Ако трябва ще затворим главния път", допълниха други.

"Всичко това, което правим, го правим така, че да намерим най-верния път, най- точния и най-гарантиращия едно безопасно съжителство на една дейност с местното население", гарантира управителят на фирмата кандидат-концесионер Никола Вардев.

Коментари

Задължително поле