„Лукойл“ инвестира още 1 млрд. евро в Бургас

Няма да изискват гаранции от фермерите за горивата

Зареждат с до 1000 литра тракторите по полетата

Руският петролен гигант “Лукойл” планира да инвестира в нови мощности в нефтохимическия комбинат на компанията в Бургас. Това каза президентът на дружеството Вагит Алекперов пред руската РБК.

Новината идва след срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин. “В България ние ще направим малък нефтохимически комплекс за производство на полипропилен и нерафиниран бензин. Това ще бъде модернизация на старото производство”, поясни Алекперов.

“Лукойл” обмисля възможността за изграждане на високотехнологични производствени мощности за производство на минимум 150 хил. тона полипропилен на година в “Лукойл Нефтохим Бургас”. Стойността на проекта се оценява на 1 млрд. евро.

Междувременно на съвместно заседание на комисиите по енергетика и по бюджет и финанси депутатите разгледаха проектозакона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с продукти от нефт. Земеделските производителите няма да се налага да слагат измервателни уреди на съдовете си с горива. Тази и още няколко промени в проектозакона ще бъдат внесени преди второто му четене от народния представител от Обединени Патриоти Емил Димитров, стана ясно по време на заседанието.

“След множеството разговори на бранша с правителството, се стигна до няколко ключови промени в закона, които да удовлетворят исканията на земеделския бранш. Едната от тях е, че с до 1000 литра земеделците ще могат да зареждат своите комбайни или трактори, без да са нужни гаранции или депозити или регистрация на обекта”, обяви Емил Димитров. Той допълни, че измервателни уреди не са нужни на земеделските стопани, защото те не са търговци на горива, а ги използват за лични нужди.

“Имаше голямо недоволство от страна на газовия сектор в страната, затова приехме промени газстанциите да имат 10 хил. бутилки по договор или закупени. Но нека се разграничават газстанциите, които зареждат автомобили от тези, които зареждат само бутилки”, допълни Емил Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции