Луксозните имоти минаха 2000 евро на квадрат

Купувачите са ново поколение заможни българи, около 30-годишни, които работят в ИТ компании

Цената на луксозните имоти у нас мина 2 000 евро на квадратен метър. Най-търсени са апартаментите в центъра на София. Квадратният метър в района на Докторски паметник стига 2200 евро, което е с около 200 евро повече спрямо миналата година. Около 1800 евро е цената за кв. м в идеалния център на столицата, а около 1200 евро на кв. м в южните квартали и Витошка яка, показва анализ на консултантската компания за продажба на луксозни имоти Unique Estate.

В същото време цените на къщите в най-търсения район на Витошката яка, в която влизат кварталите Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново, Панчарево, Бистрица и Железница, стигат около 1700 евро на кв. м, при около 1300 евро на кв. м преди година.

Богати българи са готови да платят над 1,2 милиона лева за луксозен апартамент у нас. Цените са се покачили с около 5% спрямо миналата година. Пазарът на лукс жилища отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите за периода януари – септември 2017 г., както и изключително активен летен сезон за запитвания и сделки. Причината според експертите са рекордно ниските лихви по кредитите, които предлагат банките.

Наблюдава се промяна и в тенденцията при покупката на вида луксозен имот. “Сега се купуват повече скъпи апартаменти, докато през 2013-2014 г. акцентът беше върху къщите. В момента клиентът с инвестиционна цел купува апартамент с две спални”, обясни Весела Илиева, управител на агенцията.

По думите й има ръст сред клиентите, които решават да придобият луксозен имот с инвестиционна цел. Към днешна дата 64% от клиентите купуват с цел да живеят там, а 36% - с инвестиционни намерения. “В годините на криза до 2015 г. клиентът, решил да купи с цел инвестиция не съществуваше и от тази гледна точка това е нов играч на пазара”, заяви Илиева.

Променя се и профилът на купувача на лукс имот. Това вече са новото поколение заможни българи, около 30-годишни, които работят в ИТ компании. Те търсят модерна архитектура, жилище с бърз достъп до града, смарт системи, големи спални, две бани, два дрешника. “Те искат да купят, но предлагането не отговаря на техните изисквания. Луксозните имоти са строени около 2000 г. и тогава изискванията са били различни. Къща, в която живеят хора над 65-годишна възраст, не отговаря на изискванията на 30-годишните. Много е трудно да се предложи такъв продукт”, обясни управителят на консултантската компания.

Другото, от което се интересуват клиентите са пентхаусите с разгъната застроена площ около 400 кв. м с 4 спални. Такива обаче се предлагат основно в небостъргачите. Затова брокерите очакват реализирането на всички небостъргачи, за да видят на какви цени ще се предлагат апартаментите в тях.

Българи търсят и имоти в чужбина, като най-предпочитани са къщи и апартаменти в Гърция. Причината – инвестиция, заради ниските цени, на които се предлагат имотите там. През последната година обаче клиентите са българи, които търсят място, където да почиват в южната ни съседка.

Освен към Гърция заможните българи търсят лукс имоти в Лондон и Виена, както и Париж, Рим, Барселона и Мадрид. Най-често това са нашенци, изпратили децата си да учат в чужбина, които искат да им осигурят жилище там.

С 13 камини и 10 бани

75 млн. долара е една от

най-скъпите къщи в света

75 милиона долара e цената на една от най-скъпите къщи в света, построена на брега на езеро.

Имотът се намира на крайбрежието на езерото Тахо в границите на Невада, САЩ. Къщата е с 21 декара разгърната площ, има 8 спални, 10 бани, 13 камини, изба за вино, два асансьора, които стигат до брега на езерото и гараж за четири коли. Имотът е завършен през 2016 г., докато разрешителните за къщата се бавели цели 10 години.

След къщата край езерото по цена се нарежда мезонетът в Хонолулу, Хавай, който струва цели 36 милиона долара. Той се намира в най-луксозния квартал на острова, като до апартамента се стига със самостоятелен вход, отстрани на сградата. Удобствата, които предоставят към мезонета са самостоятелен басейн, външна кухня, четири гаража и 360-градусова гледка към плажа. Друг впечатляващ луксозен имот се намира в известния квартал “Престън Холоу” в Тексас, който струва почти 8 милиона долара, с луксозен интериор и собствено СПА. След тях се нареждат атрактивните имоти във Флорида за 3,5 милиона долара и в Колорадо на стойност от 1,5 милиона долара.

Колкото в Италия

Вила в Гърция струва към 8 млн. евро

02-3

В испанската столица Мадрид луксозен имот може да намерите и за 4 милиона евро с обзавеждане и голяма квадратура, показа проучване на “Труд”. В Париж къща в предградията може да си купите за 16,5 милиона евро, като цените на лукс имотите в центъра на града също са в този диапазон. В Лондон лукс апартаментите и къщите все още държат високи цени, като в Уестминстър, който заема по-голямата част от центъра на Лондон, луксозните имоти варират от 2 до 3 милиона евро, а в отдалечените предградия надминават и 6 милиона евро.

Вила в Тоскана, Италия струва около 8 - 8,5 милиона евро, а в Ливорно - 3,5 милиона евро. Цените на лукс имотите в Гърция са на нивото на тези в Италия, като голяма вила в Миконос се предлага за 8 милиона евро, а на Халкидики цената варира от 7 до 10 милиона евро, в зависимост от това дали е на първа линия и в коя местност е имотът.

85% от лукс имотите в света струват над 1 млн. долара. В Европа едни от най-скъпите вили са в Палма де Майорка, Испания. На острова къща – имение с басейн и богат интериор може да бъде купено от 20 до 48 милиона евро, в зависимост от локацията – дали е на първа линия на плажа или е на втора или трета.

Крис Дийц, вицепрезидент „Глобални операции“:

Все повече чужденци искат да купуват в България

Крис Дийц

 

 

Отчитаме силен интерес на международни купувачи с цел избор на частен имот или с инвестиционни намерения в България, заяви Крис Дийц, вицепрезидент “Глобални операции” в Luxury Portfolio.

По думите му причина за това са стабилната икономическа среда и позитивният ръст на пазара във високия сегмент имоти. Интересна тенденция е, че и редица българи се насочват към международния пазар, където търсят своето ваканционно жилище или изгодна покупка, допълни той. И прогнозира, че София ще се развива много в луксозния сегмент на недвижимите имоти. В момента има много нови проекти, но и старите сгради в града имат огромен потенциал да се превърнат в луксозни имоти, допълни Дийц.

Стефани Пфефър, вицепрезидент на Luxury Portfolio:

Супер богатите инвестират по

6 млн. долара в недвижимост

Стефани Пфефър

Днешното жилище на мечтите е “дом на бъдещето” – оборудван с най-модерни технологии, с “умни” системи за дистанционно управление на достъп, осветление, отопление, удобства, заяви Стефани Пфефър Антон, изпълнителен вицепрезидент на Luxury Portfolio – най-голямата мрежа за луксозни имоти в света.

По думите й модерният човек иска да получи комфорт на разумна цена, той избира и купува бързо, особено по отношение на високотехнологичните домове, от които пазарът изпитва недостиг в световен мащаб.

Обикновено купувачът на лукс имоти е човек над 50 години, който не е наследил имуществото си, а има собствен успешен бизнес. Топ 1% от тези хора инвестират по около 6 млн. долара в недвижимост, а топ 10% - по 3 млн. долара, допълни Пфефър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти