Лукс зад океана или африкански риск

В навечерието на световното първенство в Русия ще бъде избран домакинът на мондиал 2026. Това ще се случи днес по време на конгреса на ФИФА, който ще се проведе в Москва. А вариантите са само два – лукс зад океана или африкански риск. САЩ, Канада и Мексико са с обща кандидатура и ще се опитат да докопат домакинството в конкуренцията на Мароко. Един избор, който е съпътстван от политика, сметки и заплахи.

За първи път няма да гласува изпълкомът на ФИФА, а всички членки на централата, включително и България. Очакванията са, че африканските страни ще подкрепят Мароко. САЩ, Канада и Мексико се надяват на вот от Европа, макар че Франция и Русия почти сигурно ще гласуват за техния конкурент.

Виктор Монтилиани, президент на Футболната конфедерация на Северна, Централна Америка и Карибския басейн (КОНКАКАФ) публично заяви, че всички членки ще подкрепят тройната кандидатура. Това никак не е малко, като се има предвид, че става въпрос за 35 гласа.

Битката е буквално за всеки вот, въпреки че световната футболна централа оцени с едва 2,7 от максимума 5 рискованата кандидатура на Мароко и с 4 тази отвъд океана.

Заради домакинството се стигна до там, че конкурентите обърнаха надпреварата за мондиал 2026 на политика. Доналд Тръмп, президентът на САЩ, дори заплаши държавите, които имат право на глас.

"Имаме силна кандидатура заедно с Канада и Мексико за световното - заяви държавният глава. - Ще е жалко и срамно, ако страни, които ние винаги подкрепяме сега се обърнат срещу кандидатурата на Съединените щати. Защо ние да заставаме зад тези държави, ако те не го правят, включително и в ООН? Ние ще следим с особено внимание кой ще подкрепи нашата заявка и кой не."

Карлос Кордиро, президентът на американската футболна федерация, се притеснява, че вотът ще бъде референдум за популярността на Тръмп. Заради това той призова всички да гласуват напълно професионално.

"Дайте своя вот за нас, не за Тръмп", заяви Кордиро.

Въпреки първоначалната оценка, в Мароко са заредени с оптимизъм преди големия ден.

"Ентусиазмът е обхванал не само страната ни, а целия африкански континент - заяви Мулей Хафид Елалами, лидерът на кандидатурата на Мароко. - Градовете домакини ще бъдат разделени на по-малко от час път, което е голям плюс за участниците."

Това ще бъде пети опит на Мароко да приеме мондиал след неуспешните кандидатури през 1994, 1998, 2006 и 2010. Ако този път страната бъде избрана, то тя ще се превърне във втората африканска държава, която приема световно първенство, след като ЮАР го стори през 2010-та. Не е задължително обаче домакинът да бъде избран сега. Ако ФИФА не е удовлетворена от кандидатурите, то гласуването ще се отложи за 2020 година и ще се отвори нова процедура за други желаещи. За да има победител пък са необходими минимум 104 гласа от страните членки, които към момента са 205.

Световното първенство през 2026 година ще се проведе с 48 отбора за първи път в историята.

Закон срещу гейовете може да е пречка

Закон срещу гейовете може да е пречка за Мароко при избора на домакин за световното през 2026 година. Специалните комисии на ФИФА приключиха с докладите си относно страните кандидатки. Докладът на Мароко е 483 страници, а заключението е притеснително. Точка 489 в наказателния кодекс на арабската страна гласи, че сексуални отношения между хора от един пол се наказват с от шест месеца до три години затвор. Именно това притеснява ФИФА. Според доклада, този закон нарушава човешките права, което е против разпоредбите на световната футболна централа. Опасенията са, че дори може да се стигне до множество протести, а пък хомосексуалните футболни фенове ще бъдат жертва на дискриминация и преследвани от закона по време на мондиала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят