Самолет се разби в къща във Филипините, десет души загинаха

Над 80 трабанта дефилираха в Търново (СНИМКИ)

Тръмп след уволнението на бившия зам.-директор на ФБР: Днес е голям ден за демокрацията

Потомците на баба Тонка не знаят български Героинята, родила 11 деца, дочакала да прегърне само една внучка

Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Мария се снима гола – на части Гери Дончева, Николета Лозанова, Дебора и Рут Колева също показват плът

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли е обвинен в сексуални посегателства

Русия закрива британското генерално консулство в Санкт Петербург

Разрушение със Скалата и зверове на стероиди “Rampage: Унищожителите” залага на специалните ефекти

Министър Нанков инспектира строителството на кораб за маркиране на Дунав

Русия гони 23-ма британски дипломати

Каракачанов: Няма обжалване на поръчката за ремонт на самолетите

Лъсна схемата с лекарствата на двете свати Веска Марешка и Нина Катченко в ревизия на НАП за източен ДДС

НАП е направила и „насрещни проверки” на фирмите с аптеки

Една дълго продължила ревизия на добре познатата ни фирма „Трейднет България” като голям играч на пазара на паралелния износ на лекарства, най-после е приключила през месец септември т.г.

Ревизията е установила ощетяване на държавния бюджет от „Трейднет България” с милиони левове, заедно с лихвите.

Ревизираният период обхваща времето от 01.03.2012 год. до 30.06.2013 год.Тогава фирмата се е занимавала само с доставка на лекарства на аптеки в България. В началото на периода, собственик и управител на „Трейднет България”, все още е била Веска Марешка – майката на зам.председателя на Народното събрание Веселин Марешки.

От март до средата на месец септември, Марешка носи отговорност за бизнеса с лекарства на фирмата. След това тя продава „Трейднет България” на рускинята Нина Катченко и вече отговорността като управител е нейна през втората част на ревизирания период – от септември 2012-та до 30.06.2013 година. Нина Катченко е т.нар. „ сватя” на Веска Марешка, след като тя сама си призна по телефона в предишно разследване на предаването „Открито”, че живее на семейни начала с бащата на Светлана Марешка – Александър Музюкин, в малкото селище Дубовка, край река Волга, в Русия.

Ахчиева разкри схемата, при която са източени милиони левове ДДС, заедно с лихвите, при търговията с лекарства в аптеки на сегашни депутати от партия „Воля”.

Фирми, които притежават аптеки имат договор за доставка на лекарства от фирмата „Трейднет България”.
В този Договор, „Трейднет България” дава големи отстъпки от цените на лекарствата на аптеките – 20 процента, ако аптеката направи определен, голям оборот при продажбата на съответното лекарство.

Впечатляващ е фактът, че в повечето случаи, изискваният оборот е непосилно голям за дадена аптека. Ако аптеката не го изпълни, тогава следва – неустойка.

Тази неустойка, фирмата с аптека трябва да плати на „Трейднет България”, ако не изпълни посочения оборот.

След като аптеката, съвсем очаквано не изпълни оборота, тя връща 20 процента неустойка на доставчика „Трейднет България”, върху всичко непродадено, но…без да се начисли ДДС.

Схемата е измислена така, че, да се избегне плащането на ДДС, защото в Закона за ДДС пише, че върху неустойките не се начислява ДДС.

Но данъчните инспектори в случая явно са открили „скрито плащане” и затова са начислили ДДС.

Росен Бъчваров от НАП потвърди в интервю, че „Трейднет България” е ощетила държавния бюджет с неплатено и невнесено ДДС, при търговия с лекарства.

В рамките на тази ревизия, НАП е направила и „насрещни проверки” на фирмите с аптеки. Това са т.нар. „Ихтимански фирми”, защото се оказало, че по-голямата част от тези фирми с аптеки са регистрирани все в Ихтиман, на един и същи адрес – ул. „Цар Освободител” 103.

 

И тъща от Русия в бизнеса

Защо Ихтиман е бил толкова привлекателен за сегашните депутати Андон Дончев и Гергана Стефанова, та там да регистрират десетки фирми с аптеки в цяла България?

Това попита Валя Ахчиева депутата от „Воля” Андон Дончев в Народното събрание, но той само измънка, че вече нямал фирми и трябвало да влиза в пленарната зала. Напълно замлъкна, когато Ахчиева му изстреля въпроса, кой го е запознал с рускинята Мария Добрякова, та на нея да продаде фирмите си? И се шмугна в залата.

Ахчиева разкри шокиращия факт:

Съпругата на депутата Дончев е рускиня – Надежда Викторова Дончева. Тя е получила документ за пребиваване в България преди доста години, а с Указ на Президента на РБ през 1999 година е получила и българско гражданство. Сред документите по преписката има имената на нейните родители – майка и се казва … Мария Максимова, родена на 07.07.1947 година.

„Тъща! 70-годишната Мария Добрякова е тъща на депутата Андон Дончев!” – възкликна Ахчиева в ефир.
И всъщност, Дончев е продал фирмите си на своята тъща, но без аптеките. А аптеките е прехвърлил на фамилията Марешки.

И като бонус, вероятно е получил депутатство в сегашния Парламент, в партия „Воля”.

„Истинска операция „ Сватя и тъща от Русия”, в партия „Воля”, с мирис на лекарства!” – заключи Ахчиева и поиска народните представители в Парламента да преразгледат въпроса с данъчната тайна. Дали не трябва тя да падне за тези, които ощетяват държавния бюджет?

Защо да е тайна, кой извършва данъчни престъпления?

Не създава ли тя корупционна среда?

И кой печели от данъчната тайна?

Този, който се крие в сянката и години наред и продължава да мишкува.

А „евтините” лекарства в аптеки „Марешки” се оказват много скъпи за българите, всъщност.

Защото бъркат дълбоко в държавния джоб, с източеното ДДС, по тази схема.

 

Депутатът от „Воля“ Андон Дончев прехвърля аптеки на Марешки

Годишният финансов отчет на „Медифарм Ихтиман” за 2012 година например е бил заверен от управителя на счетоводна къща „Сити” – Светлана Марешка – съпругата на Веселин Марешки. Тя е заверявала финансовите отчети и на другите 20-тина фирми на депутата Андон Дончев.

Фирмата работи две години с аптеките, но през 2014 година, Андон Дончев прехвърля аптеката си в „Люлин” 4, на фирмата „Юнивърсъл Медикъл Трейд”. Тя е представлявана от Светлана Марешка.Екипът на Валя Ахчиева откри аптеката в „Люлин” и се видя, че тя е с надпис аптека „Марешки”.

И други аптеки Дончев прехвърля на фирми на фамилията Марешки. А фирмите си, останали без аптеки, Андон Дончев продава.

Оказа се, че една дузина фирми той продава през март 2016-та година на рускинята Мария Максимова Добрякова. Това са фирмите: „ Булвита 2012”, „Комфортфарма”, „Пейнековафарма”, „ Булмедикс Ихтиман”, „Фармакомерс”, „Медика Ихтиман”.

Тогава Добрякова мести и седалището на фирмите на друга улица в Ихтиман – ул. „Хаджи Димитър” 9. И Само след няколко месеца Мария например продава фирмата „Медифарм Ихтиман” на друга руска гражданка – Елена Матрьонина.Така Елена става собственик и на всички други „Ихтимански фирми”.

А сега, съвсем наскоро, в края на ноември т.г., Елена Матрьонина продава фирмата „Медифарм Ихтиман” на варненската фирма „Ларго” с управител Светлан Кулев.

 

Ихтиманските фирми

В Ихтиман разследването на „Открито” установи, че имотът на ул. „Цар Освободител” 103, на който са регистрирани няколко фирми с аптеки, всъщност е наследствен имот с къща на депутат от „Воля” Антон Дончев, който живее в София.
Над 20-ина фирми са регистрирали през 2012-та година настоящите депутати от „Воля” – Андон Дончев и Гергана Стефанова. Част от тези фирми попадат в ревизията на НАП на фирмата „Трейднет България”.

Това са фирмите „Медифарм Ихтиман” със собственик и управител през 2012 год. и 2013 год. – Андон Дончев и „ Фармация 2012”, „ Юнифарма”, „Интерфарм 2012” и „Демос Фарма” на Гергана Стефанова.

В разследването на БНТ се проследява пътят, който е изминала фирмата „Медифарм Ихтиман”, през годините и различните и собственици.

В годишния финансов отчет на фирмата на Андон Дончев пише, че тази фирма разполага с 4 обекта – аптеки: една аптека в Сливен, една в Пловдив и две аптеки в София, едната от които в ж.к. „Люлин” 4.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Още по темата

 1. Борецът за чист пазар В. Марешки – семейно и паралелно в износа на лекарства Ако петролният му бизнес е изряден, защо съдът го глобява, а държавата не е приключила нито една проверка срещу него

 2. Разследването продължава Замесен ли е Марешки в незаконен износ на лекарства

 3. Live Главният прокурор Сотир Цацаров: Контрабандни лекарства тровят българина (ОБЗОР) Ако прокуратурата има действително правомощия над медикаментите, нещата биха изглеждали по коренно различен начин

 4. Live Главният прокурор Сотир Цацаров: Контрабандни лекарства застрашават живота на пациентите

 5. Викат Цацаров в парламента по афера с лекарства Комисията за борба с контрабандата на Емил Димитров пита за турската „Хумира” в аптека „Марешки” и паралелния износ на скъпи медикаменти

 6. Разследване на „Открито“ по БНТ разкри схемата от САЩ до Германия Американски компании продавали лекарства на Марешки в нарушение на антикорупционен щатски закон

 7. Валя Ахчиева, автор и водещ на „Открито“ по БНТ, пред „Труд“: Агенцията по лекарствата спря действията на кръга “Марешки” по паралелния износ

 8. Емил Димитров, шеф на комисията за борба със сивата икономика в НС, пред „Труд“: Трябва да се регулира паралелният износ на лекарства

 9. Кухи фирми и празни складове крият истината за аптекаря Играта с евтините лекарства на Марешки В разследване по БНТ Валя Ахчиева разкри как се ощетяват болните у нас

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. “Схемата е измислена така, че, да се избегне плащането на ДДС, защото в Закона за ДДС пише, че върху неустойките не се начислява ДДС.
  Но данъчните инспектори в случая явно са открили „скрито плащане” и затова са начислили ДДС.”
  Интересно е в случая, кой нарушава закона ? Аптекарите или данъчните инспектори ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.