Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика: Бавно се усвояват парите от ЕС

Необходими са повече инвестиции в икономиката, но и скоростта е важна, каза Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика на конференция, организирана от БСК. Още не можем да завършим оперативните програми от стария програмен период 2014-2020 г. А програмите от новия програмен период още не са започнали, каза Лъчезар Богданов.

Планът за възстановяване и устойчивост беше одобрен от ЕК след като няколко пъти беше връщан за преработване. „Проектът на Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) беше отхвърлян многократно, докато бъде приет технически. Това поставя под въпрос качеството на националните стратегически документи в областта на икономическата политика“, коментира председателят на БСК Добри Митрев.

Зам-министърът на енергетиката Ива Петрова призна на конференцията, че в Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидено използване на въглищата до 2038 г. Въпреки че в официална презентация на Плана беше излъгано, като беше написано, че не се предвижда затваряне на въглищните централи.

Според Любомир Дацов – член на Фискалния съвет, „войната в Украйна не е виновна за високите цени на ел. енергията, а е удобно извинение“. Според икономиста, нужна е промяна във фискалната политика и мерки за овладяване на фискалната експанзия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика