Лъчезар Борисов: Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката бюджет. Така икономическият министър Лъчезар Борисов отговори на критиките на президента Румен Радев, че бюджетът за догодина е разоряващ, предаде БТВ.

Министърът отбеляза още, че намалената ДДС ставка за заведенията, въведена като антикризисна мярка, вече е дала положителни резултати. "Бюджетът не е разоряващ", заявиминистър Лъчезар Борисов.

"Бюджетът трябва да го гледаме и успоредно със средствата от ЕС. Има много средства за бизнеса", подчерта министърът. "Когато говорим за бюджет и социална и здравна сфера и за образователна, вярвайте ми, че инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза ако нямаме хора и човешкия капитал, ние няма да имаме икономика. Призовавам гражданите да спазват противоепидемичните мерки", отбеляза още Лъчезар Борисов.

За това дали ще затварят ресторанти и други заведения, министърът на икономиката коментира, че това трябва да бъдат решения на оперативните щабове по места, както и на щаба към министъра на здравеопазването. "При първото затваряне направихме доста сериозни неща - търговските вериги да бъдат отворени, осигурихме всички необходими неща за нашите лекари, доставихме и лекарства", припомни Борисов.

"Разполагаме с голям пакет от мерки, които са хоризонтални. Доколкото знам от Асоциацията на заведенията са в контакт с министъра на труда и социалната политика и темата за тяхното подпомагане предстои да бъде дискутирана, обясни още министърът.

Според него намаляването на ДДС за тази сфера е било добра мярка, особено за летния сезон. "Видяхме запазване на работни места и ефект по линия на изсветляване на бизнеса, имаше дори увеличаване на приходите от данъци и тази мярка даде своя ефект. Това запази икономиката ни в добра кондиция", обясни Лъчезар Борисов.

"Постигнахме уникална финансова стабилност, на второ място сме в ЕС по този показател, член сме на ERM 2. В тази сфера по приходната част и изсветляване на бизнеса, България е може би един от лидерите в ЕС. България остава лидер и по кредитен рейтинг, на Балканите нямаме конкуренция", смята още министърът на икономиката.

Той се е самоизолирал в дома си и е под домашна карантина, въпреки че PCR тестът му е отрицателен. Вчера стана ясно, че има няколко служители в администрацията на Министерството, които са с COVID-19 и сградите на ведомството са затворени за пълна дезинфекция.

Коментари

Задължително поле