ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Църква благославя пиенето на алкохол

Рафаел Надал спря Григор Димитров на полуфинала в Монако

95% от населението на света диша мръсен въздух

Почина бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева

Над 170 кучета са осиновени в общинските приюти в София през 2018 г.

Елена Кучкова тайно роди момиченце Плеймейтката крие мъжа до себе си

Арменските служби предотвратиха серия терористични актове

ГЕРБ преизбра общински лидер в Бургас

Крепостта Царевец отново се превръща в сцена за опера, балет и мюзикъли

Лъчелечението с единствения у нас кибернож стартира в УМБАЛ “Свети Георги”

Първите пациенти преминаха успешно сеансите по лъчелечение с единствената в България система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, която се намира в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Това съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение, където е разположен модерният апарат. На този етап се записват пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи – злокачествени новообразувания на носоглътката, пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните о
бвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, или доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костния череп. “От началото на юли ще приемаме и пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като използваме програмата SpineTracking, позволяваща постоянно проследяване по време на облъчването. Ще се лекуват и пациенти с тумори на кости на таза”, допълни д-р Влайкова.

До края на 2017 г. ще стартира лечение с кибернож и на пациенти с формации на подвижни органи след поставяне на фидюшъли – импланти в и/или около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчването, които се поставят обикновено под компютъртомографски контрол от хирургичните клиники. Става дума за първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб. С въвеждането в експлоатация
на киберножа изчезва нуждата родни пациенти да се препращат в различни онкоцентрове в Европа, което забавя и многократно оскъпява лечениетои им, допълват от УМБАЛ “Свети Георги”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.