Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Лъчелечението с единствения у нас кибернож стартира в УМБАЛ „Свети Георги“

Първите пациенти преминаха успешно сеансите по лъчелечение с единствената в България система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, която се намира в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Това съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение, където е разположен модерният апарат. На този етап се записват пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи – злокачествени новообразувания на носоглътката, пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните о
бвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, или доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костния череп. „От началото на юли ще приемаме и пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като използваме програмата SpineTracking, позволяваща постоянно проследяване по време на облъчването. Ще се лекуват и пациенти с тумори на кости на таза“, допълни д-р Влайкова.

До края на 2017 г. ще стартира лечение с кибернож и на пациенти с формации на подвижни органи след поставяне на фидюшъли – импланти в и/или около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчването, които се поставят обикновено под компютъртомографски контрол от хирургичните клиники. Става дума за първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб. С въвеждането в експлоатация
на киберножа изчезва нуждата родни пациенти да се препращат в различни онкоцентрове в Европа, което забавя и многократно оскъпява лечениетои им, допълват от УМБАЛ „Свети Георги“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.