Любен Генов открива изложба „20 години галерия „Видима”

На 6 ноември от 18.00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата председателят на Съюза на българските художници Любен Генов ще открие юбилейната изложба „20 години галерия „Видима” с творби от фонда на едноименния художествен институт. Ще бъдат представени над 40 произведения от областта на живописта и графиката на изявени имена от различни поколения и художествени направления в съвременното и класическото българско изобразително изкуство, съобщиха от Министерство на културата.

Сред тях са проф. Светлин Русев, Кеазим Исинов, Володя Кенарев, Станислав Памукчиев, Димитър Казаков, Димитър Чолаков, Милко Божков, Георги Божилов - Слона, Любен Диманов, Стоимен Стоилов, Кольо Мишев, Стели Грънчаров, Свилен Блажев, Антон Антонов, Красимир Добрев-Доктора, Евгений Босяцки, Доньо Донев, Тома Трифоновски, Ивайло Мирчев, Христина Петрова, Евгений Тодоров-Поптошев и др.

Галерия „Видима” се намира в гр. Севлиево и от 1997 г. всеки месец в изложбения й салон се представят нови автори в областта на изобразителните изкуства.

През изминалите 20 години галерията си изгражда име и създава колекция, с която заслужено се гордее. Освен произведения на наши съвременници тя притежава и картини на художници, родени в края на ХIX и началото на ХХ век, чиято творческа активност достига върха си през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Богатият фонд на галерията включва както живописни и графични произведения, така и пластики, приложни творби и фотографии. „Видима” е място и за творчески срещи с писатели, журналисти, творци на българското кино. Към нея е разработена и детска школа по изобразително изкуство, която дава възможност на малките талантливи художници да откриват своя път към изкуството.

Юбилейната изложба ще може да се види в галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” 17 в столицата до 24 ноември т.г. включително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства