АБВ-Младежи настояха за сваляне на санкциите срещу Русия

Хиляди ще подкрепят инициативата на Столична община за отказ от лични автомобили в Деня за по-чист въздух

Трима работници загинаха при адска катастрофа край Хитрино

Три от перголите на площад „Славейков“ са монтирани

Саудитска Арабия е против международно разследване на случая Хашоги

АБВ против чужди ракети у нас Румен Петков разговаря с руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров

Отвориха Троянски проход за камиони

Приключи българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018”

Полицаи откриха ферма за канабис в туристически комплекс (СНИМКИ)

Министър Каракачанов: Не приемам критиките, които президентът непрестанно отправя, вземайки страната на опозицията

В Кипър зоват феновете за подкрепа

Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев за данъчните закони

Изпускане на отпадъчни води от мандра установиха екоинспектори

Бербатов поздрави „Фулъм“ за Раниери

Кристиано Роналдо вдига сватба

Любен Кънчев, зам.-министър на туризма: 9 милиона чужденци са посетили България Приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева

Снимки: Веселина Ангелова

Велико Търново има огромен принос в туристическите успехи, които България постига впрез последните години. Това заяви зам.министърът на туризма Любен Кънчев на откриването на петнадесетото издание на международното изложение „Културен туризъм“ в старата столица.

Той изтъкна, че през миналата година страната ни е посетена от близо 9 млн. чужденци, като ръстът, спрямо 2016 година, е със 7%. Приходите от туризъм са 8 милиарда лева, което е с 8 % повече от предходната година.

„Но тези успехи на България не биха могли да са възможни без приноса на Велико Търново. За миналата година ръстът на чужденци, посетили Велико Търново, е 20 %. На 13 млн. лева възлизат приходите от туризъм във Велико Търново. Това е 22 % повече от предходната година. В началото на 2018 година тази тенденция продължава, което е изключително впечатляващо“, информира зам.-министър Кънчев.

Като основна причина за тези постижения той посочи прилагането на модела на диверсификация на туризма. Освен това припомни, че в старата столица се развива исторически, религиозен, културен, планински, екологичен туризъм. „Министерство на туризма спомага за това да се развиват тези видове туризъм, създавайки различни дестинации. В някои от най-новите участва и Велико Търново. Едната е винаро-кулинарна дестинация. Други, са свързани с популяризирането на културно-исторически дестинации. Те са общо осем на брой и Велико Търново участва в две от тях – „Стари градове на царе и патриарси в България“ и „Архитектура и занаяти“, уточни Любен Кънчев.

Зам.министърът обясни, че старата столица е част и от платформата за бизнес и туризъм „New destinations“ с инициативата „Творчеството е пътят“.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в България /НСРОБ/ призова всички български общини да участват в европейските програми за развитие на туризма, които предстои да бъдат отворени. Градоначалникът припомни, че за петнадесети пореден път Велико Търново се превърна в столица на културния туризъм.

„Този форум постави началото на културния туризъм и го заведе на едно от водещите места на туризма в България. 2018 година е Годината на Европейското културно наследство и едно от важните събития за България, свързани с този факт, е международното изложение за културен туризъм. Редица проекти в областта на културния туризъм бяха реализирани от много общини в България през изминалия програмен европейски период. През тази година ще бъде отворена, по Ос 6 на Програмата „Региони в растеж“, нова програма за реставрация и обновяване на историческото и културно наследство, което е от национално и световно значение. Така, че моят призив към българските общини е да се даде повече тласък за участие в тях, за да може те да прославят своята история, култура, фолклор, обичаи и традиции“, допълни кметът. Той подчерта и, че по този начин България ще се превърне в още по-известна туристическа дестинация в световен мащаб.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.